EU zakázala výrobu a distribuci omamné látky mefedron

Nová z řady syntetických drog, mefedron, se dostala na černou listinu Evropské unie. Ministři spravedlnosti sedmadvacítky na schůzce v Bruselu rozhodli o jejím celounijním zákazu. Droga podobná účinky látce zvané extáze má už na svědomí více než 3 desítky životů. Hlavně ve Velké Británii a Irsku. V Česku zatím není na seznamu zakázaných látek. Už ale začal legislativní proces, aby se na něj mefedron a několik dalších nových drog dostaly.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie

Evropská unie | Foto: Tiskový servis Evropské komise

Mefedron je kromě Česka legální látkou ještě v 11 dalších unijních zemích. I ty teď musejí zařadit tuto substanci na seznam zakázaných drog. Mefedron se objevil teprve nedávno v podobě prášku, pilulek nebo želatinových kapslí. Má podobné účinky jako droga extáze nebo kokain.

Ve dvou případech v Unii byl mefedron hlavní příčinou smrti jeho uživatele. V dalších 37 případech se zjistilo, že mrtvý před skonem mefedron užil, i když nebyl bezprostřední příčinou smrti.

Patnáct členských zemí už mefedron zakázalo. V Česku proces jeho zařazení na seznam zakázaných látek už začal. Vyžaduje to ale změnu zákona, který obsahuje přílohy se seznamem drog.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme