Je domácí prostředí výhodou už i v klasickém lyžování?

O výhodě domácích podmínek se diskutuje spíše v kolektivních sportech než v těch individuálních. Vliv by ale mohla mít podobný. Ať už povzbuzení, nebo stres, ale třeba i znalost profilů ať už běžeckých tratí, nebo můstků. Jak to ale chodí v klasickém lyžování?

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Běh na lyžích - Lukáš Bauer

Běh na lyžích - Lukáš Bauer

Sever za kamna vlezem. Knihu s tímto názvem napsal před lety skandinávský spolupracovník Radiožurnálu Tomáš Sniegoň. Titul naprosto odpovídá, o čomž se mohli všichni klasici přesvědčit před týdnem, kdy běžci, skokani i sdruženáři mrzli poblíž finského Kuusama. Setkali se tak s jedním naprosto typickým znakem, který by mohl znamenat pro soupeře zvyklejší na tamní podmínky značnou výhodu.

,,Já myslím, že na tu krutou zimu jsou malinko zvyklejší, i když tohle už je skoro na omrzliny," málem ani nemluvil sdruženář Pavel Churavý a skoro se už ani neklepal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Domácí podmínky v klasickém lyžování

V kruté zimě tedy výhoda seveřanů nebyla. A co třeba v tom, že opravdu závodili rovnou kousek od domova? Nedaleko od něj, navíc po dlouhých soustředěních v cizí zemi? Může to být příčinou, proč třeba běžci a běžkyně ze severských zemí tamtéž obsadili skoro z poloviny stupně vítězů?

,,Nevím, ale řekl bych že ne nějak extra. Samozřejmě Švédové v Gällivare daminovali, tak tady jeli výborně Fini. Možná tedy znalost domácího prostředí, ale celého severu asi ne," dumá běžec na lyžích Martin Jakš.

Pro Martina Jakše, ale třeba také pro Lukáše Bauera, ale i jiné soupeře vlastně skončila úvodní část sezóny. A je čas zase trochu trénovat.


,,Už to bylo docela dlouhé. Nejdřív pojedu na týden do italského Livigna, takže tam si odpočinu ve vysoké nadmořské výšce. Pak mě čeká týden ve švýcarském Davosu a připravujeme se na další závody," nastiňuje program nadcházejících dní běžec na lyžích Martin Jakš.

Ten stejný samozřejmě platí i pro ostatní reprezentační běžce, kterým se daří spíše na těch delších tratích. Ostatní čekají o víkendu sprinty na nábřeží Rýna v Düsseldorfu.

Výhodu domácích tratí a můstků budou mít norští skokani a sdruženáři. V těchto disciplínách se totiž bude závodit v Lillehammeru. Ovšem pak i oni opustí momentálně nehostinný sever Evropy. A českým příznivcům je dobré připomenout, že za týden budou skokani soupeřit v Harrachově.

Tomáš Kohout, Jakub Kanta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme