Vědci nenašli na ostatcích Němců z Dobronína stopy násilí

Antropologové z Masarykovy univerzity dokončili zkoumání koster nalezených u Dobronína na Jihlavsku. Podezření, že tam po válce čeští gardisté zabili německé spoluobčany, však nepotvrdili. Nenašli žádné stopy, které by svědčily pro násilnou smrt.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odsun Němců z Československa

Odsun Němců z Československa | Foto: archiv D. Hertla

„Byli jsme schopni zkompletovat kostní nález do patnácti celků, které patří minimálně třinácti jedincům. Dál jsme byli schopni u více než poloviny jedinců určit biologický profil,“ seznámila s výsledky Petra Urbanová z antropologického ústavu Masarykovy univerzity.

Kosti podle ní vykazují indiferentní a mužské pohlavní znaky, takže lze s určitou pravděpodobností říct, že všechny patřily mužským jedincům. Odhad dožitého věku se pohyboval od třiceti do šedesáti let.

Přehrát

00:00 / 00:00

Antropoložka Petra Urbanová sdělila výsledky analýzy kosterních pozůstatků Němců z Dobronína na Jihlavsku

„Co jsme analyzovali, většinou se jedná o zranění post mortem, to znamená, že vznikla v časovém horizontu od pohřbení po nález,“ uvedla Urbanová.

„A některé i samozřejmě v rámci laboratorního zpracování, protože kosti byly křehké a i jemná manipulace s nimi je svým způsobem poškodila. Žádné projektily ani nábojnice jsme neobjevili.“

Podezření o zabití skupiny Němců českými gardisty, které začala policie vyšetřovat letos v létě, se nepotvrdilo.

Vladan Dokoupil, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme