Moravu zasypává sníh, přibývá dopravních nehod

Na nové přívaly sněhu se budou muset připravit především na Moravě. Meteorologové tam během dneška totiž čekají až 15 cm sněhu, a to i v nižších polohách. Lidé by se tak měli připravit na další problémy hlavně v dopravě. Tu už začalo komplikovat vydatné sněžení v Moravskoslezském kraji nebo na Zlínsku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sněhová kalamita v Česku.

Sněhová kalamita v Česku. | Zdroj: ČTK

Silničáři mají v terénu veškerou dostupnou techniku a snaží se situaci udržet pod kontrolou. Většina vlaků jezdí na čas nebo s minimálním zpožděním.

„Kam se člověk podívá, je bílo,“ hlásila ze Zlína redaktorka ČRo Andrea Frydrychová. Silnice jsou podle ní zatím ale sjízdné, a to i na obvykle problémových místech. Jedině silnici mezi Prusinovicemi a Dřevohosticemi na Kroměřížsku je prý radno se vyhnout. Tradičně nejhorší je provoz na Vsetínsku. "Tam se silničářům i přes nekončící sypání a pluhování nedaří silnice vyčistit od uježďěného sněhu a nabádají k opatrnosti," upozornila Frydrychová.

Kvůli sněhu se zvyšuje počet dopravních nehod v Moravskoslezském kraji. V Havířově srazilo auto devítiletého chlapce. Ten skončil v nemocnici, řidič z místa nehody ujel. V Bohumíně se střetl linkový autobus s osobním autem. Nehoda se obešla bez zranění. Kvůli ní je ale uzavřena Bezručova ulice.

V Ostravě je v terénu 14 sypačů a deset traktorů. Dispečer Ostravských komunikací Rostislav Holeš řekl, že boj s kalamitou je v hustě osídleném městě komplikovaný.

„Vzhledem k tomu, že je tady provoz daleko větší než v horských oblastech, tak se někdy musíme potýkat s kolonami vozidel. Sypač pak není schopen na místo zásahu přijet včas. Všichni jsou ve směně a posilujeme o ty, které máme nasmlouvané na pomoc,“ vysvětlil Holeš. Kvůli tuhým mrazům musejí silničáři přisyávat kamennou drtí, neboť posypy solí nezabírají.

S novým sněhem v Moravskoslezském kraji bojují i na Třinecku. „V Neborovském kopci komplikuje provoz uvízlý kamión. Úsek je ale kyvadlově průjezdný,“ hlásil reportér ČRo Michal Schöffer. „V terénu je i speciální technika, která upravuje ledové koleje na silnici okolo přehrady Šance,“ dodal.

V Jihomoravském kraji jsou zatím všechny silnice sjízdné. „Drobně, zato vytrvale tady sněží,“ hlásil z Brna reportér ČRo Michal Záboj. „Řidiči by proto měli dát pozor především na sníženou viditelnost,“ dodal.

Provoz na železnici je zatím bez větších komplikací. Vlaky se ale nevyhnou zpoždění v řádu minut. Pouze na trati z Jindřichovic do Nového Města pod Smrkem na Liberecku nebudou vlaky zřejmě jezdit až do neděle. Omezení provozu způsobila středeční srážka motorového vlaku se spadeným stromem. Na trati je zavedena náhradní autobusová doprava.

Podrobnou předpověď počasí a dopravní zpravodajství sledujete na našich speciálních webech.

Andrea Brtníková, Andrea Kratinová, Michal Šenk, Michal Schoffer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme