Sošná Fata Morgana

3. prosinec 2010

Návštěvníci trojské botanické zahrady si již zvykli, že neobvyklý architektonický skvost, skleník Fata Morgana, hostí řadu zajímavých výstav, většinou věnovaných různým skupinám tropických rostlin. Teď tu budou mít premiéru zimbabwské sochy.

Výstava Moderní zimbabwské sochařství bude slavnostně zahájena v pátek 3. prosince v 16 hodin za účasti herečky Evy Vejmělkové, režiséra Dušana Rapoše, zoologa a znalce Afriky MVDr. Přemysla Rabase a zpěváka Jana Kalouska. Tři z čestných hostů, kteří akci zahájí, znají Zimbabwe a osobně navštívili i sochařskou kolonii v Tengenenge, odkud většina vystavovaných exponátů pochází. Čtvrtý čestný host, zpěvák Jan Kalousek, Afriku několikrát navštívil a je velkým obdivovatelem afrického umění.

„Pravděpodobně nejvýznamnější moderní umělecká forma, která vznikla v Africe....,“ tak ocenil moderní zimbabwské sochařství americký časopis Newsweek v 80. letech minulého století. Když před více než čtyřmi desítkami let začali umění neznalí černí Rhodesané na několika místech tehdejší Jižní Rhodesie (dnes Zimbabwe) tvořit své první sochy, jistě nečekali, že jejich díla budou jednou oceňována galeriemi i znalci umění po celém světě. První generace sochařů, z nichž část tvořila i v malé vesnici Tengenenge, dala dnes vyrůst uměleckému hnutí, které se rozšířilo po celé zemi. V Zimbabwe dnes tvoří několik tisíc sochařů.

Hlava - ukázka moderního zimbabwského umění

Jde již o čtvrtou generaci umělců. Tengenenge - výjimečná multikulturní i etnicky pestrá komunita umělců, je místem, kde se můžeme stále ještě setkat jak s „otci-zakladateli“, tak nejmladšími sochaři. Právě díla autorů z Tengenenge tvoří páteř letošní výstavy v tropickém skleníku Fata Morgana.

Kromě kamenných exponátů návštěvníci nahlédnou do sochařské kolonie Tengenenge prostřednictvím fotografií, jejichž autory jsou MUDr. Michal Mašek a Ing. Ondřej Homolka, který výstavu v Botanické zahradě připravil.

Výstava Moderní zimbabwské sochařství ve skleníku potrvá až do neděle 30. ledna a bude otevřena vždy od úterý do neděle od 9 do 16 hodin. Pouze na Štědrý den, kdy je vstup do skleníku zdarma, se budou moci návštěvníci zimbabwským uměním kochat pouze od 9 do 14 hodin. Výstava je prodejní.

autor: Botanická zahrada hl. m. Prahy
Spustit audio