Rekonstrukce slavné Bitvy tří císařů bude větší než loni

Opět se chystá simulace útoku francouzské armády na armády Rakouska a Ruska. Bitva se znovu odehraje na Slavkovském poli. Bude to hrané, ale 2. prosince roku 1805 šlo o hodně a umírali stovky lidí a koní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzské dělostřelectvo

Francouzské dělostřelectvo | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Samotná bitvy vypukne zítra, ale už dnes se na místo 9 kilometrů od Slavkova u Brna sjíždějí nadšenci z vojenských klubů z patnácti zemí Evropy. Miroslav Jandora prezident Projektu Austerlitz, který akci spolupořádá, ve Světě o jedné řekl, že příprava začíná hned po skončení předchozí rekonstrukce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Miroslav Jandora prezident Projektu Austerlitz ve Světě o jedné

„Letos se jedná o půlkulaté výročí, takže proto větší počet účastníků - 1 300 vojáků, 80 koní a 20 děl, takže věříme, že to bude podívaná docela pěkná, na tom sněhu by to mohlo vypadat pěkně, bude to barevné.“

Jandora také připomněl, že diváci mohou už od 10 hodin sledovat ve Tvarožné, kde je vojenské ležení, šikování jednotek i drobné šarvátky.

Napoleona letos představuje francouzský herec Frank Samson, který už postavu Napoleona hrál na nejedné historické slavnosti. Pravidelně se kromě Francouzů zapojují i Rusové.

„Nejvíc vojáků je z Česka, hodně je jich z Polska – několik set. Z Ruska a Ukrajiny přijíždí 200 účastníků, ale paradoxně budou válčit ve francouzských uniformách. Budeme mít i účastníky z Malty nebo Anglie,“ pochvaloval si Miroslav Jandora, prezident Projektu Austerlitz.

Milan Kopp, Martina Mašková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme