Masožravky v Orlických horách

14. prosinec 2010

Masožravé rostliny se vyskytují na různých místech Česka. V Orlických horách podle Josefa Kučery z tamní Správy CHKO rostou hned dva druhy.

Jednou je tučnice obecná a druhou rosnatka okrouhlolistá. Obě dvě rostou na místech, která jsou spojena s vodou, na mokrých loukách, rašelinných loukách. Obě dvě rostliny jsou chráněné, z přírody mizí. A i ty jejich biotopy, na kterých rostou, se z přírody vytrácejí.

Přímo v Orlických horách rostou na několika místech.
Tučnice roste na pěti lokalitách a jedna leží těsně za hranicemi CHKO. Jsou to vlastně jediné původní lokality v rámci celého dřívějšího Východočeského kraje. V minulosti těch lokalit bylo několik desítek, protože však ty lokality mizí nebo byly v minulosti zničeny, je tučnice tak vzácnou rostlinou. Rosnatka je na tom trochu lépe, sice v Orlických horách máme jenom pět lokalit, kde se vyskytuje, ale v jiných částech celé republiky roste na několika desítkách, možná i stovkách míst.

Masožravé rostliny se ale masem neživí!
Ta masožravost se neprojevuje tak, že by, jako Adéla, chňapala rostlina po veškeré živočišné potravě okolo sebe. Živí se z půdy, stejně jako ostatní rostliny, ale vylepšuje si to látkami získanými z much, případně jiných malých živočichů. Na listech má takové chloupky, rosnatka žlázky, které mouchu lapí a kolem ní se zkroutí, aby nemohla uniknout.

Tučnice obecná

Běžný návštěvník se těžko půjde na masožravou rostlinu podívat, a to i v případě, že ví, kde se vyskytuje.
Člověk, který rostlinu nezná, ji v biotopu vůbec nenajde, protože se jedná o malé rostlinky, kolem 10 cm vysoké - rosnatka má někdy květní stvol trochu vyšší.

O místa, kde se masožravé rostliny vyskytují, je nutné pečovat.
To znamená vyřezávat nálet, případně dělat kosení, ty lokality se nesmí odvodňovat, nějak chemicky ošetřovat, pokud se nacházejí v rámci lesních celků, na nějakých lesních loučkách, musí se případné vápnění a další zásahy v lese stanovit tak, aby lokality nebyly ohroženy.

Spustit audio