Zledovatělé chodníky: záchranáři zatím zvládají, dobrovolníci pomáhají s úklidem

V kluziště se na mnoha místech mění chodníky českých i moravských měst. Mimo jiné je to důsledek i rok staré vyhlášky. Města mají teď místo vlastníků povinnost uklidit všechny cesty od sněhu a ledu. Daří se jim to různě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

sníh komplikuje život i chodcům

sníh komplikuje život i chodcům | Zdroj: ČTK

Silný mráz a husté sněžení v posledních dnech se podepsalo na stavu chodníků. Například na pražském Václavském náměstí. „Je tady nános sněhu, ledu, bláta a je to vyklouzáno. Silnice jsou trošku protažené, na chodnících je to ale hrůza,“ stěžovala si jedna z procházejících žen.

Sněhová pohotovost

Na Praze 6 mají zajímavý recept, jak na komplexní úklid, na který často nejsou peníze. Radnice se tady stará o 378 kilometrů chodníků a právě kvůli nedostatku peněz nasadila takzvanou sněhovou pohotovost.

Přehrát

00:00 / 00:00

Recept Prahy 6 na zimní úklid

„Městskou část jsme rozdělili na 574 úseků, které jsou o délce 400 metrů a o každý úsek se stará jeden přiřazený člověk,“ popisuje místostarosta Prahy 6 Jan Záruba. Pomocníci dostanou 2000 korun paušálně měsíčně a 500 korun za každý vyhlášený sněžný den. Není to lehká práce, člověk musí být na takovou délku trochu fyzicky zdatný,“ říká.

I přes tyto náklady Praha 6 výrazně ušetří - kdyby nechala sníh uklízet strojově, zaplatila by o 150 milionů korun víc. S pomocí studentů nebo lidí v nouzi ji přijde úklid sněhu na 30 milionů korun.

Podobně jako Praha 6 si se sněhem poradilo město Tábor, které letos poprvé nasadilo takzvané sněhové hlídky. Radnice platí deseti lidem za úklid sněhu 1000 korun měsíčně plus 250 korun za každý den práce.

Záchranáři posilovat služby zatím nemusí

Záludnosti zimy mohou na lidi ale zaútočit i tak. Záchranáři a lékaři ale zranění způsobená uklouznutím na ledu a sněhu v zimních měsících častější zatím zvládají. V Praze to znamená třicet záchranářských posádek denně. Za čtyřiadvacet hodin mají na tři sta padesát výjezdů a to je prý tak plus minus v normě. Kromě opatrnosti je to také tím, že spousta lidí se dopraví k doktorovi se zraněním sama.

Normální situace je i na Moravě. Například v Olomouci Třeba podle ředitele Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje Ivo Mareše posílení zatím letos nebylo potřeba. „Pohybujeme se ve standartu 120 výjezdů denně. Samozřejmě jsme ale připraveni pružně reagovat,“ říká.

Nemocnice ale mají i tak se zimou větší náklady. Na údržbu areálů a přesčasy pro pracovníky úklidu nebo na větší spotřebu nafty.

Lenka Jansová, Květa Moravcová, Michal Šenk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme