Berlín se vánočně rozzářil a voní po pečených kaštanech

Německé vánoční trhy patří k nejkrásnějším. Většinou se ovšem mluví o těch v Norimberku nebo Drážďanech. Vánoční trhy v Berlíně zůstávají poněkud nepochopitelně stranou pozornosti. A přitom právě v německé metropoli si každý přijde na své. Děti, milovníci tradic a nostalgie, ale i ti, kteří hledají nějakou alternativu.

Vůně svařeného vína, pražených mandlí, opečených bockwurstů nebo horkých kaštanů k Vánocům neodmyslitelně patří a konec roku by bez ní nebyl tím pravým svátkem. Kam se však vydat dřív? V Berlíně není pouze velký trh před Červenou radnicí nebo ten na Alexandrově náměstí. Podle magistrátu je letos v německém hlavním městě vánočních trhů přes padesát.

Ředitel Českého centra Martin Krafl slaví v Berlíně už svoje čtvrté Vánoce. Za tu dobu však ani nemohl stihnout projít všechny trhy. I přesto mne zajímá, který by návštěvníkům města doporučil. „Když mám na návštěvě přátele nebo někoho z rodiny, vždycky je vezmu na Gendarmenmarkt,“ říká bez zaváhání Martin Krafl.

Vánoční trh Gendarmenmarkt je považovaný za nejhezčí v Berlíně

„Na stejnojmenném náměstí poblíž bulváru Pod Lipami je totiž úplné ,hvězdné nebe na zemi‘, jak tomu říkám. Jsou tam krásné velké bílé stany se zlatými hvězdami. Jsou nádherně nasvíceny a uvnitř najdete nejen různé dobroty, ale třeba také dřevěné výrobky z Krušných hor,“ doplňuje.

Trh nabízí samozřejmě i svařené víno, které se každý rok podává v jiném hrníčku, takže se hodí i ke sbírání. Ty letošní jsou jasně červené s obrázkem žluté komety nad Braniborskou bránou. Domů si je můžete odnést, když necháte propadnout fant za 2,5 eura.

Co trh, to jiný hrníček. Někde vám nalijí do boty, jinde do hliněného kalíšku. Jako například na Nostalgickém trhu před Operou. Dát si můžete nejen svařák, často doplněný kapkou něčeho tvrdšího, ale také punč, horký vaječný likér se šlehačkou nebo teplou čokoládu.

Na většině trhů v Berlíně najdete také rozzářené kolotoče

Zajímá mne, jestli vůbec letos chodí lidé, když je taková pekelná zima. Teplota totiž klesla pod deset stupňů. „Mám pocit, že moc ne. Lidé si musí na zimu trochu zvyknout. O víkendu je však úplně plno. To je pak zcela jiná atmosféra,“ svěřuje se mi prodavač. „V zimě lidé rádi pijí a tady je celá řada speciálních nabídek,“ dodává.

Ne každý ovšem touží po tradičním vánočním trhu. Na Postupimském náměstí si na své přijdou milovníci moderních světelných show i ti, co se chtějí spustit na gumovém kruhu z menší sjezdovky. Před Židovským muzeem se slaví chanuka. Milovníci moderního umění se mohou vydat na některý z trhů, kde nabízejí své produkty současní umělci a designéři.

Každá berlínská část má svůj trh. Velmi populární je i luciánský trh v Kulturbrauerai, což je starý pivovar v módní čtvrti Prenzlauer Berg. „Chodíme sem pravidelně. Trh se mi moc líbí. Není tady takový šrumec a taky bydlíme poblíž, což je praktické,“ pochvaluje si jedna z návštěvnic.

Vánoční trh u obchodního domu Alexa je určen především dětem

Trh si oblíbil i Martin Krafl. „Líbí se mi ohniště, které je uprostřed. Je obklopené lavičkami a koženými sedačkami, ve kterých se nádherně odpočívá. Jsou tam také dva velmi populární bary – jeden se svařeným vínem a jeden s absintem. Mimochodem mají tam absint i z Česka. Míchají absintové koktejly, které báječně zahřejí. Na trhu navíc najdete i uzeniny ze všech spolkových zemí,“ popisuje lákadla trhu ředitel Českého centra v Berlíně.

Na většině trhů samozřejmě nesmí chybět kolotoče a pak taky Mikuláš. Zrovna mám štěstí, že jednoho potkávám. V pytli má sáčky s gumovými medvídky. Dětem i takováhle drobnost udělá velkou radost a o to víc se budou těšit na Vánoce.

<iframe width="610" height="350" frameborder="0" scrolling="no" marginheight="0" marginwidth="0" src="https://maps.google.cz/maps/ms?f=q&amp;source=s_q&amp;hl=cs&amp;geocode=&amp;brcurrent=5,0,0&amp;ie=UTF8&amp;hq=Opernpalais+Unter+den+Linden,&amp;hnear=Berl%C3%ADn,+Berlin,+Berl%C3%ADn,+N%C4%9Bmecko&amp;msa=0&amp;msid=100285124621005192596.0004968817d0b667717fe&amp;ll=52.523324,13.415337&amp;spn=0.073112,0.209427&amp;z=12&amp;output=embed">mapa</iframe><br /><small>Zobrazit <a href="http://maps.google.cz/maps/ms?f=q&amp;source=embed&amp;hl=cs&amp;geocode=&amp;brcurrent=5,0,0&amp;ie=UTF8&amp;hq=Opernpalais+Unter+den+Linden,&amp;hnear=Berl%C3%ADn,+Berlin,+Berl%C3%ADn,+N%C4%9Bmecko&amp;msa=0&amp;msid=100285124621005192596.0004968817d0b667717fe&amp;ll=52.523324,13.415337&amp;spn=0.073112,0.209427&amp;z=12" style="color:#0000FF;text-align:left">polohu vybraných vánočních trhů v Berlíně</a> na větší mapě</small>
autor: kls
Spustit audio