Proti klíšťové encefalitidě bychom se měli nechat očkovat nyní

Právě teď je nejlepší doba nechat se očkovat proti klíšťové encefalitidě. Odolnost totiž nezískáme hned, ale až po přeočkování za tři měsíce, a to vyjde na jaro, kdy se s klíšťaty budeme setkávat. Letos hlásí Česko kolem pěti set padesáti případů této vážné nemoci. Je to tak průměrný rok.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klíště pod elektronovým mikroskopem

Klíště pod elektronovým mikroskopem | Foto: medicineatyale.org

Nakažených klíšťat je ale u nás pořád nejvíc z celé střední Evropy. „Nejvíc je postižený Jihočeský kraj, ale v posledních letech se velice zvýšil výskyt na Českomoravské vysočině. S tím se riziko stěhuje do vyšších nadmořských výšek. V osmdesátých letech byla hranice kolem sedmi set metrů, teď už je to tisíc metrů,“ vysvětluje epidemiolog Bohumír Kříž ze Státního zdravotního ústavu, které oblasti v České republice jsou rizikové.

Klíšťová encefalitida je vážná nemoc, která pacienty upoutá na lůžko asi na půldruhého měsíce. Podle primáře infekčního oddělení Nemocnice České Budějovice Václava Chmelíka navíc asi čtvrtina rekonvalescentů trpí i po vyléčení takzvaným postencefalitickým syndromem.

„Zdánlivě jsou to malé příznaky. Bolí hlava, nesoustředím se, nemohu se pořádně vyspat, jsem unavený, je pro mě problém vyjít dobře s lidmi, v zaměstnání mi to nejde, ztratil jsem výkonnost. Značná část rekonvalescentů má potíže i v intimní oblasti,“ říká primář.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme