Maďaři protestují proti zestátnění soukromých důchodových fondů

Demonstraci proti celkové politice maďarské vlády ohlásily na dnešek tři velké odborové svazy. V centru Budapešti se však sejdou zejména kvůli nesouhlasu se záměrem vlády zestátnit soukromé důchodové fondy. Ostatní odborové centrály se od této akce distancují, považují ji totiž za ryze politickou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budapešť - Královský palác (levý břeh Dunaje, Budín)

Budapešť - Královský palác (levý břeh Dunaje, Budín) | Foto: europa.eu

Politický podtón své demonstrace tři největší odborové svazy popírají a ve společné výzvě připouštějí, že chtějí donutit vládu k dialogu o její praxi, která směruje k likvidaci právního státu. Kromě toho jsou nejnovějšími zákony porušovány také zájmy zaměstnanců, v neposlední řadě tím, že jejich třináctileté úspory v soukromých penzijních fondech míní vláda dát na běžné výdaje státu.

Odborové centrály poukazují též na to, že plánované zavedeni šestnáctiprocentní rovné daně poškozuje zejména vrstvy s nejnižšími mzdami. Na demonstraci, která začíná před polednem na náměstí u řetězového mostu, se očekávají desetitisíce lidí.

Gregor Martin Papucsek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme