Kam za dvacet let pokročil český americký fotbal

Příjde-li vám americký fotbal jako malý sport, máte jen částečnou pravdu. Na jednu stranu je sice finále americké NFL Super Bowl každoročně nejsledovanějším sportovním zápasem na světě. Na tu druhou - kdo z vás slyšel alespoň zmínku o finále české ligové soutěže?

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký fotbal

Americký fotbal | Foto: Archiv

Nedávno tomu bylo dvacet let od prvního oficiálního zápasu amerického fotbalu v Čechách, který v Praze odehrály pozvané německé celky. Už z toho je patrné, že americký fotbal tu začínal tak říkajíc od podlahy, tedy bez zázemí, zkušeností, ale také bez vlastních týmů či profesionálních hráčů. Ti sice nejsou ani v současnosti, ale po dvaceti letech už existuje česká národní liga i reprezentační mužstvo.

,,Přeci jenom už to není úplně neznámý sport, jako před dvaceti lety, kdy to byl před politicko-společenskými změnami sport naprosto neznámý. Pak jsme dlouho bojovali s nálepkou brutálního sportu – to je ale jen fráze, se kterou máme problém celých těch dvacet let,“ líčí předseda České asociace amerického fotbalu Filip Hobza, která další úskalí před propagací tohoto sportu stojí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kam za dvacet let pokročil český americký fotbal

Kromě častého problému v podobě finančního hlediska třeba také náročnost na počet hráčů, protože na klasický zápas je běžné mít v každém týmu obrannou i útočnou jedenáctku plus několik dalších na střídání. Řešením je tak zvaný flag football.

,,Hraje pět proti pěti, je to nenáročné na vybavení – stačí míč a pásky, které mají hráči na bocích. Kontakt, jak je známý z amerického fotbalu, nahrazuje stržené tý pásky, jinak řečeno flagu, proto flag football. Takže nedochází ke kontaktu hráčů.“

A to provozují převážně mladí začínající hráči. Ostatně budování juniorských týmů – to je další z nutností pro udržení úrovně. ,,Přeci jen generace hráčů, co to začali hrát před dvaceti lety, tak pomalu odchází. A po ní by zbyla propast, kdybychom s mládeží nepracovali.“

Ale to není jen tak. Právě od práce o juniorské týmy se odvíjí, jak úspěšný může být nejen klub, ale i celý sport v budoucnosti. Vzorem budiž Spojené státy, kolébka amerického fotbalu.

,,Tam jsou kluci zvyklí hrát od chvíle, kdy jsou skoro schopni běhat, hrají americký fotbal na všech úrovních školní docházky. U nás k tomu přicházejí podstatně později, u nás se rekrutují američtí fotbalisté z řad atletů nebo veslařů, tedy silových sportů,“ říká Filip Hobza.

Vzhledem k tomu je existence sedmi českých týmů velmi slušný výsledek, jeden z nich, Prague Panthers, dokonce v minulém roce vyhrál EFAF Cup, druhou nejprestižnější evropskou soutěž. Finále národní seniorské i juniorské ligy v tomto roce už poněkolikáté hostila pražská Synot Tip Aréna a zhruba tisícová návštěva je pro americký fotbal v Čechách velice slušná. Na podobných dílčích úspěších totiž malé sporty stojí.

Martin Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme