Jihovýchod republiky postihne mrznoucí déšť a hrozí ledovka

Nástup nového týdne nám znepříjemní mrznoucí déšť a ledovka. Výstraha platí pro všechny kraje kromě Karlovarského, Ústeckého a Libereckého, řekl Radiožurnálu Pavel Borovička z Českého hydrometeorologického ústavu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

námraza na autě

námraza na autě | Foto: awesomeology.com

„Výstraha platí od pondělních 12 hodin, a to do noci na středu. Počasí u nás bude ovlivňovat zvlněné frontální rozhraní oddělující studený vzduch na severozápadě od teplejšího na východě. Zmíněné rozhraní bude ovlivňovat počasí v celé polovině týdne. Také ve středu by se mohly vyskytnout mrznoucí srážky i mimo oblast, kde platí výstraha,“ uvedl Pavel Borovička.

Kvůli hrozící ledovce by hlavně staří lidé měli omezit pobyt venku. Řidiči by měli pamatovat na možnost, že se na cestách dostanou do zácpy a vybavit se na tuto možnost. Led může také lámat větve stromů a ty mohou padat na dráty elektrického vedení. Nejsou vyloučeny výpadky elektrického napětí.

Podle Tomáše Dvořáka z Českého hydrometeorologického ústavu se bude upozornění ještě nejspíš upravovat v průběhu pondělí a úterý.

„Situace bude trvat až do středy s tím, že ve středu nás bude přecházet studená fronta od severozápadu, takže od středy na čtvrtek srážky, které byly dešťové, budou přecházet ve sněhové, a povrch komunikací, který bude mokrý, bude rychle namrzat a bude vznikat náledí,“ řekl Tomáš Dvořák.

Mrazivé počasí si v Praze od čtvrtka vyžádalo zřejmě už šest lidských životů. Na železnici a na silnicích dnes počasí žádné výrazné potíže nezpůsobilo. Sever Čech a Moravy vlivem inverze trápí zhoršená smogová situace, horší ovzduší je také ve Středočeském kraji.

Jana Zemanová, Lukáš Vincourek, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme