Slovenskou vládu čeká za dva dny klíčové hlasování

Slovenskou vládu čeká boj o přežití. Všechno záleží na tom, jak dopadne úterní hlasování o volbě nového generálního prokurátora v parlamentu. Pokud poslanci znovu zvolí stávajícího šéfa prokurátorů, premiérka Iveta Radičová chce podat demisi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Iveta Radičová

Iveta Radičová | Foto: Vendula Uhlíková

Podle předsedy jedné z koaličních stran - KDH - Jána Figeľa by vláda mohla volbu prokurátora spojit s hlasováním o důvěře kabinetu.

Koalice má sice v parlamentu těsnou většinu čtyř hlasů, její poslanci ale působí nejednotně a už jednou nedokázali prosadit vládního kandidáta na post generálního prokurátora. Pokud úterní volba skončí stejným fiaskem, koaliční krize se ještě prohloubí.

Druhá možnost je, že poslanci v tajné volbě zvolí stávajícího šéfa prokurátorů Dobroslava Trnku, pak Iveta Radičová odstoupí. Anebo zvolí vládního kandidáta Jozefa Čenteše, tím se vyřeší aktuální problém, ale rozhodně ne napětí v koalici.

Vojtěch Berger, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme