Žralok v Egyptě opět zaútočil. Obětí je německá turistka

U egyptského letoviska Šarm aš Šajch u Rudého moře zaútočil potřetí během uplynulého týdne na člověka žralok. Starší německá turistka napadení nepřežila, mořský dravec jí ukousl levou nohu a pravé předloktí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rekreanti na pláži v Dahabu na Sinajském poloostrově nedlouho po útocích žraloků

Rekreanti na pláži v Dahabu na Sinajském poloostrově nedlouho po útocích žraloků | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Egyptský ministr životního prostředí pak informoval, že se podařilo dva útočící žraloky ulovit, později se ale o tom objevily pochybnosti. Po posledním útoku úřady v Šarm aš Šajchu znovu vyháněly lidi z vody. Egypt požádal o pomoc při vyšetřování útoků zahraniční odborníky.

Mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura považuje za důležité, aby české ministerstvo zahraničí rozhodlo, jestli jsou v dané oblasti ohroženy životy turistů. „Klienti samozřejmě znejistěni jsou a my potřebujeme záchytný bod, aby se český, popřípadě egyptský stát vyjádřily, zda je to bezpečné či nikoli,“ sdělil Radiožurnálu.

Žraloci si lidi spojují s potravou, tvrdí odborník

Specialista na nižší obratlovce Ivan Rehák tvrdí, že za útoky mohou sami lidé – obecně, mnohdy i v konkrétních případech. „Turistický ruch láká lidi do míst, která dříve patřila mořské divočině,“ vysvětluje.

„Poslední útoky se přičítají žraloku dlouhoploutvému, který patří mezi takzvané zabijáky. Je to velmi aktivní, inteligentní lovec, který reaguje na všechny podněty. Turistické lodi vábí žraloky na potravu, transporty dobytka házejí uhynulá zvířata do vody, tedy žralok spojuje přítomnost člověka s potravou.“

K útoku na francouzskou turistku podle Reháka došlo tak, že na ni žralok zaútočil poté, co skočila do vody, aby se dostala do jeho blízkosti. „To je příklad naprosto neodpovědného chování,“ dodává.

Z předchozích setkání se žraloky u populárního turistického střediska vyvázla čtveřice ruských a ukrajinských návštěvníků s těžkými zraněními.

Jan Prokeš, Lucie Maňourová, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme