Sněžení dělá problémy řidičům, večer hrozí náledí

Dopravu i nadále komplikuje sníh a sněhové jazyky. Meteorologové navíc varují před náledím. Teploty se pohybují okolo nuly, sníh tedy na některých místech taje a opět zamrzá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pomalu jedoucí kolona aut směrem do Prahy na silnici I/2 v Mukařově se potýkala s uježděnou vrstvou sněhu

Pomalu jedoucí kolona aut směrem do Prahy na silnici I/2 v Mukařově se potýkala s uježděnou vrstvou sněhu | Foto: Jan Rosenauer

„Dnes se to bude týkat v odpoledních a večerních hodinách hlavně jihu a východu republiky. Horší situace bude zítra, protože na většině území, snad kromě západu a severozápadu Čech, kde by mělo i nadále sněžit, bude padat déšť nebo déšť se sněhem. Bude mrznout a namrzat hlavně v ranních hodinách, protože teploty budou ještě pod nulou,“ říká meteoroložka Marie Odstrčilová.

Na Bruntálsku silničáři uzavřeli kvůli sněhovým jazykům čtyři úseky silnic v okolí Jindřichova. Odpoledne se je podařilo zprůjezdnit. Sněhové jazyky se tvořily také na Opavsku, Frýdecko-Místecku a také na rychlostní silnici R56.

Na Liberecku komplikují dopravu uvízlé kamiony. V noci na dnešek tam napadlo přes 10 centimetrů nového sněhu. Silničáři varují, že pod mokrým uježděným sněhem se mohou tvořit ledové plotny a řidiči by tak měli jezdit se zvýšenou opatrností. Většina komunikací je sjízdná.

Kvůli odstaveným kamionům je neprůjezdná komunikace mezi Hrádkem nad Nisou a Chotyní. Uzavírky jsou hlášeny také v železniční dopravě.

Na železnici musely České dráhy obnovit výluku na trati mezi Frýdlantem v Čechách a Jindřichovicemi pod Smrkem. Mezi oběma městy je zavedena náhradní autobusová doprava. Běžný provoz by měl být na trati obnoven nejdříve dnes v poledne.

Problémy mají kamiony i na dalších místech. Na Jičínsku uvízly na tradičních úsecích - na Babáku u Nové Paky a u Sobotky. Provoz už tam nebrzdí, ale silničáři očekávají další problémy v nákladní dopravě.

I v Pardubickém kraji v noci na dnešek připadlo několik centimetrů sněhu. Od středních poloh se tvoří sněhové jazyky a závěje. Na hlavních silnicích leží rozbředlý sníh. Na komunikacích druhé a třetí třídy je ujetá vrstva sněhu.

Sněhová kalamita v Česku. | Foto: ČTK

Na vozovkách ve Zlínském kraji se ráno vlivem větru místy tvoří sněhové jazyky. V Karlovarském kraji po nočním sněžení dále komplikuje provoz sníh ležící na silnicích.

Podrobnou předpověď počasí a dopravní zpravodajství sledujete na našich speciálních webech.

Vzhledem k tomu, že se oteplilo a ráno se teplota pohybovala pouze mezi jedním až pěti stupni pod nulou, začala opět působit posypová sůl. Na silnicích první třídy tak sníh odtává a jejich povrch je převážně mokrý. Všechny cesty jsou při zvýšené opatrnosti sjízdné.

Silnice na jihu Čech jsou podle zimní služby cestářů se zvýšenou opatrností sjízdné. Řidiči si musí dát pozor na rozdílný povrch vozovek. Někde sněží, jinde mrholí, někde jsou silnice holé a vlhké.

Igor Maňour, ak, Český rozhlas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme