Slovenská koalice bude řešit volbu generálního prokurátora

Slovenská vláda má potíže. Nedaří se jí totiž v parlamentu prosadit svého kandidáta na generálního prokurátora. Premiérka Iveta Radičová pohrozila demisí v případě, že poslanci znovu zvolí Dobroslava Trnku, který post zastával doteď. Poslanci budou o novém generálním prokurátorovi hlasovat zítra. Už dnes se ale koaliční strany sejdou, aby se poradily o dalším postupu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Iveta Radičová

Iveta Radičová | Foto: Vendula Kosíková

Post prokurátora je důležitý, protože vyprší sedmileté období současného generální prokurátora Dobroslava Trnky. Ačkoli by mohl být zvolený znovu, řada lidí si přeje, aby došlo k výměně,“ podotkl zpravodaj Českého rozhlasu na Slovensku Vojtěch Berger.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj Českého rozhlasu na Slovensku Vojtěch Berger ve Světě o osmé.

Kritici Trnkovi vyčítají zejména to, že úřad v posledních letech neobjasnil ani jednu politickou kauzu, nebo to, že úřad má až příliš velkou moc, která spočívá zejména v tom, že generální prokurátor může zastavit trestní stíhání podle své vůle.

Už v listopadu se koalice pokusila nominovat svého kandidáta, ale nenašla shodu na společném jménu. „Minulý týden se volilo znovu a koalice do boje o křeslo generálního prokurátora poslala svého společného kandidáta. Jenže šest koaličních poslanců nakonec podpořilo kandidáta opozičního – současného prokurátora,“ vysvětlil Berger.

V případě, že by se scénář opakoval i zítra, Iveta Radičová a s ní celá vláda by podaly demisi. „Méně pravděpodobné je, že koalice bude hlasovat jednotně. Hlasování může například spojit i s hlasováním o důvěře vládě,“ přiblížil Berger s tím, že ani to ale slovenskou vládní krizi zcela nezažehná.

„Poslední možností je, že by se nepodařilo zvolit nikoho, čímž by se celá krize jen o pár týdnů prodloužila. Každopádně koaliční strany se budou o dalším postupu radit ještě dnes dopoledne,“ dodal zpravodaj na Slovensku.

Vojtěch Berger, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme