Německá a ruská burza jednají o spojení

Německá a ruská burza jednají o společné alianci. Informaci s odvoláním na zdroj blízký stále probíhajícím rozhovorům přinesla agentura Bloomberg. Podle ní zástupci Ruska usilují o spolupráci dvou moskevských trhů a Deutsche Boerse proto, že se z Moskvy snaží vytvořit finanční centrum schopné konkurovat Londýnu a nebo Hongkongu. Pro Němce by pak spojení s Ruskem mělo znamenat posílení pozice největší evropské burzy podle tržní hodnoty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Burzovní palác

Burzovní palác | Foto: Tomáš Adamec

„Zatím se nezdá, že by tento krok měl vyvolat nějakou bezprostřední reakci. Možná je to i proto, že velké světové burzy již mají své zájmy teritoriálně rozděleny. Ale právě proto si myslím, že v budoucnosti bude snaha o jednání mezi velkými, nebo zde bude snaha o akvizice v regionech, kde jsou kapitálové trhy roztříštěny, což je třeba i část Evropy,“ říká analytik společnosti BH Securities Petr Hlinomaz.

Přehrát

00:00 / 00:00

O možném spojení německé a ruské burzy mluvil na Rádiu Česko analytik společnosti BH Securities Petr Hlinomaz

Jedním z možných motivů pro spojení německé a ruské burzy je podle Hlinomaze úspora nákladů.

„Tím, že by část ruských akcií mohla být listována i na frankfurtské burze, znamenalo by to také lepší informační tok. A lepší informace s sebou nesou vyšší transparentnost,“ pokračuje Hlinomaz.

Největší zájem na ruském trhu bude dle Hlinomaze o těžební sektor: „Také bych doporučil zajímat se o telekomunikační sektor. Trh je v Rusku velký a příležitostí je více, nelze ale očekávat, že spojením zmizí rizika určitých výkyvů a nepředvídatelných osudů firem, zejména těch se státní účastí.“

Německá burza je jedničkou v Evropě. Ruská v regionu.

Roman Chlupatý, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme