Ceny benzínu a nafty rostou, mohou zdražit až o 1,5 koruny

Ceny ropy na světových trzích jdou nahoru a s nimi i v Česku zdražují pohonné hmoty. Řidiči to pocítili už dnes a v dalších dnech by se podle analytiků měli připravit ještě na větší skoky. Například za litr benzinu by mohli zaplatit až o korunu padesát víc než ještě o uplynulém víkendu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tankování pohonných hmot

Tankování pohonných hmot | Foto: Tiskový servis Evropské komise

Zpravodajové to označují za největší cenový nárůst pohonných hmot od léta 2008, kdy spekulanti vyhnali cenu ropy až k necelým 150 dolarům za barel.

„Z pohledu čerpacích stanic je to jasné. Nakupujeme draho, musíme dráž prodat. Příčiny zdražování nejsou na území České republiky, ale jsou důsledkem vývoje cen produktů v Rotterdamu,“ říká Ivan Indráček, předseda představenstva Společenství čerpacích stanic ČR.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zdražování pohonných hmot mluvil na radiožurnálu Ivan Indráček, předseda představenstva Společenství čerpacích stanic ČR

Podle zjištění médií se ceny u čerpacích stanic v Česku liší až o čtyři koruny. Dle Indráčka je to dáno tím, že probíhá zdražení:

„Někteří dodavatelé zdražovali již v průběhu minulého týdne, některé doprodávají starší zásoby nebo prodávají zboží, které není korektně zdaněno.“

Spolumajitel jedné z nejlacinějších sítí, Tank ONO, Petr Ondra řekl, že díky nízkým cenám mají vysoké prodeje a stačí jim tedy minimální marže.

„Prohlášení pana Ondry nechci komentovat, protože mu nevěřím nos mezi očima,“ reaguje Indráček a pokračuje:

Přehrát

00:00 / 00:00

O cenách pohonných hmot mluvil na Rádiu Česko Václav Loula, expert České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu

„Protože vyvíjíme aktivitu, která by měla směřovat ke snížení spotřební daně minimálně u motorové nafty, zjišťovali jsme pro ministerstvo financí, jaké jsou marže čerpacích stanic v České republice a v ostatních zemích Evropy. Z průzkumu vyplývá, že marže českých prodejců pohonných hmot jsou v podstatě stejné, jako v okolních zemích. Rozdíly jsou v řádu eurocentů. Výjimku tvoří země, kde jsou marže mnohem vyšší.“

Podle Ivana Indráčka je tedy vyšší cena pohonných hmot v České republice dána vyšší spotřební daní. Ta je údajně jedna z nejvyšších v Evropě.

„Růst cen pohonných hmot je dlouhodobým trendem. Je to částečně důsledek toho, že ekonomiky světa, vyspělé i rozvojové, zaznamenávají zvýšenou poptávku po ropě. Očekává se také zvýšená výroba automobilů,“ vysvětluje Václav Loula, expert České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu.

Pozor na kartel

Někteří provozovatelé čerpacích stanic zatím postupují opatrně a prudkému zdražení se snaží vyhnout. Zřejmě i kvůli případům, kdy byli v minulosti vystaveni obvinění z kartelových dohod.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj

Podle předsedy antimonopolního úřadu Petre Rafaje ale zatím jeho úřad nemá žádné informace o tom, že by čerpací stanice neměly férové ceny.

„Trh v současné době pozorně sledujeme a nic zatím nenasvědčuje tomu, že by nastalo jednání ve shodě a vznikla kartelová dohoda. Pohyby cen pohonných hmot jsou běžné, nejedná se o nic mimořádného,“ konstatoval Rafaj.

Igor Maňour, Helena Berková, Jan Piroch, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme