Vladimír Karas: Černé díry trochu jinak...

8. prosinec 2010
Vstupte!

Pohled do vesmíru trochu jinýma očima slibuje autor pořadu, Ivan Boháček - redaktor měsíčníku Vesmír.

Doc. RNDr. Vladimír Karas, DrSc., se narodil v roce 1960. Vystudoval Matematicko-fyzikální fakultu UK v Praze a na této fakultě pracoval až do roku 2004, kdy přešel do Astronomického ústavu AV ČR. Zabývá se relativistickou astrofyzikou a aktivními galaxiemi. Vypracoval metodu pro určování hmotnosti a rotace černých děr.

V loňském roce jej Česká astronomická společnost poctila za významné výsledky v relativistické astrofyzice "Kopalovou přednáškou". V roce 1997 získal spolu s prof. Miroslavem Plavcem Cenu Boženy a Otakara Matouškových za článek "Astrofyzika černých děr". Je členem Royal Astronomical Society.
V rozhovoru s Ivanem Boháčkem, redaktorem časopisu Vesmír, se budou věnovat kosmologii a především termínu: černá díra...

Černá díra HLX-1 na okraji galaxie ESO 243-49 (ilustrace; HLX-1 je světlý namodralý bod)


Zítra ve Vstupte!

Místo, které neoprávněně uniká očím veřejnosti. Právě tak je možné charakterizovat kostel sv. Jana Křtitele v Dolních Chabrech datovaný až do 11. století. Archeologický výzkum této lokality byl jedním z prvních úkolů zítřejšího hosta pořadu Vstupte! PhDr. Michala Trymla. Pořad vysíláme v repríze.


autor: Ivan Boháček
Spustit audio