Ve švédském parlamentu budou uděleny ‘alternativní Nobelovy ceny‘

Známá Nobelova cena udělovaná každoročně za zásadní vědecký výzkum, technické objevy či za přínos lidské společnosti má i ‘alternativní‘ variantu. Takzvaná ‘alternativní Nobelova cena‘ má za cíl ocenit ty oblasti lidské činnosti, na které oficiální Nobelova cena nepamatuje. Uděluje ji švédská nadace Ceny za správný život. Dnešní slavnostní ceremonie a předávání cen proběhne na půdě švédského parlamentu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Královský palác ve Stockholmu - dějistě neformální schůzky ministrů zahraničí EU

Královský palác ve Stockholmu - dějistě neformální schůzky ministrů zahraničí EU | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Cenu tradičně získávají ochránci lidských práv, životního prostředí, lékaři či různí aktivisté například na poli jaderného odzbrojování. Většinou pocházejí ze třetího světa a nebo ve třetím světě působící.

Oceněni jsou každoročně čtyři laureáti a získají každý 200 tisíc eur, které ale nesmějí použít pro osobní účely, ale musí je investovat do činnosti, za kterou byli oceněni.

Přehrát

00:00 / 00:00

Alternativní Nobelovy ceny přiblížil na Rádiu Česko redaktor Dalibor Zíta.

Jak připomněl na Rádiu Česko redaktor Dalibor Zíta, dnes si cenu převezme nigerijský ochránce životního prostředí Nnimmo Bassey, což je vedoucí organizace Friends of the Earth Nigeria, která upozorňuje na rizika těžby ropy v Nigérii.

Jednou z oblastí činnosti této Organizace je například problematika následků havárií v deltě řeky Niger, kde se každoročně objevují velké ropné skvrny v rozsahu havárie tankeru Exxon Valdez v roce 1989. „Loď tehdy ztroskotala a způsobila velkou ekologickou katastrofu, když z ní do oceánu uniklo asi 11 milionů galonů ropy,“ připomněl redaktor.

Cena poputuje také do Nepálu, Izraele a Brazílie

Mezi dalšími oceněnými je Šrikrišna Upadhjaja, zakladatel nepálské organizace Sapros, která pomáhá nepálským vesnickým komunitám bojovat proti chudobě. Jediným Evropanem mezi oceněnými je biskup rakouského původu Erwin Kräutler, který působí v Brazílii a stará se o původní indiánské obyvatelstvo.

Posledním oceněným je izraelská organizace Lékaři za lidská práva. Ta bojuje za právo na zdravotní péči pro obyvatelstvo Izraele a jím okupovaných palestinských územích.

Zakladatelem ceny byl švédský milionář

Cenu za správný život založil v roce 1980 švédský milionář původem z Německa Jacob von Uexküll, mimo jiné také bývalý člen evropského parlamentu. Peníze na ní věnoval z prodeje své rozsáhlé sbírky známek.

Nadace Ceny má pět stálých členů , kteří volí mezinárodní porotu a ta potom rozhoduje o ocenění v oblastech jako je ochrana životního prostředí, lidská práva, udržitelný rozvoj, zdraví, mír a podobně.

Nominovat kandidáta může naprosto kdokoliv, kromě blízkých příbuzných kandidátů nebo členů jejich organizací. Za třicet let působení nadace alternativních Nobelových cen bylo oceněno 141 jedinců a organizací z 59 zemí.

Katarína Brezovská, Václav Sochor, Dalibor Zíta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme