Evropští ministři odmítli delší a plně hrazenou mateřskou dovolenou

Unijní ministři práce a sociálních věcí smetli ze stolu myšlenku Evropského parlamentu uzákonit minimální plně proplácenou mateřskou dovolenou. Podle europoslanců měla mateřská dovolená trvat alespoň dvacet týdnů a ženy při ní měly dostávat sto procent svého předchozího platu. S tím ale většina členských zemí nesouhlasí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dětská postel, dítě, kojenec

dětská postel, dítě, kojenec | Foto: Pavla Kopřivová

Pro řadu zemí – například pro Rakousko, Nizozemí, Německo nebo Dánsko – by to znamenalo prodloužit dobu mateřské dovolené třeba o měsíc. Pro jiné je zcela nepřijatelný požadavek na plné hrazení dovolené.

Pro Českou republiku není problém s délkou dovolené, kterou máme dokonce delší, ale kdyby se měla proplácet v plném rozsahu, museli bychom ji zkrátit.

Ministrovi práce a sociálních věcí Jaromíru Drábkovi vadí, že Evropská unie zasahuje do oblasti, která má být výhradně v pravomoci států.

Zástupci České republiky nebudou blokovat původní návrh Evropské komise, který počítal s minimální výměrou mateřské dovolené na osmnáct týdnů, bez stanovení výše platby. V této podobě se nás žádné změny nedotknou.

Pavel Novák, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme