Nikotin versus učení

Poruchy učení, hyperaktivita a dokonce sklon k užívání návykových látek. S tím vším se může potýkat dítě, jehož mozek matka během těhotenství vystavovala nikotinu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zapálená cigareta

Zapálená cigareta | Foto: Fotobanka stock.xchng

Hippocampus je oblast mozku, která se spojuje s dlouhodobou pamětí a učením. Problémy lidí s Alzheimerovou chorobou s pamětí a orientací jsou způsobeny právě tím, že hippocampus je jednou z prvních oblastí mozku, které v průběhu nemoci utrpí poškození. Hippocampus obsahuje kmenové buňky, které se nepřestávají dělit a během celého života dodávají nové a nové neurony. Počet nových buněk v hippocampu však může snižovat expozice nikotinu. Vědci z Alabamské univerzity v Birminghamu zjistili, že zvláště dramatický je tento efekt u mláďat laboratorních potkanů, jejichž matka byla nikotinu vystavena v době březosti. Výsledkem byla nižší synaptická plasticita neboli schopnost měnit a udržovat účinnost spojení mezi dvěma neurony.

Nižší synaptická plasticita znamená, že se v hippocampu mláděte nemusejí správně vytvořit okruhy, které jsou potřebné pro učení. Potkaní samičky si obvykle s následky expozice nikotinu nemusejí dělat starosti, ale podle údajů Světové zdravotnické organizace v době těhotenství kouří přibližně 20 % matek. Autoři studie uvádějí, že právě vliv nikotinu na hippocampus může být příčinou různých dětských poruch učení, syndromu hyperaktivity s poruchou pozornosti (ADHD) a také predispozice k užívání návykových látek.

Zdroj: University of Alabama at Birmingham

redakce ČRo Leonardo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme