Odbory finišují s přípravou středeční stávky

Odboráři dolaďují poslední přípravy na středeční stávku. Práci na jeden den přeruší státní zaměstnanci kvůli vládním škrtům v rozpočtové a příspěvkové sféře. Nejvíc se protest projeví ve zdravotnictví a ve školství.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hromadná demonstrace odborářů v Praze

Hromadná demonstrace odborářů v Praze | Foto: Tomáš Adamec

Nemocnice a zařízení sociální péče během stávky nasadí většinou víkendový provoz. To znamená, že se třeba nebudou dělat plánované operace a do práce přijde jen nezbytný počet zaměstnanců.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přípravy na středeční stávku přiblížil v Odpoledním Radiožurnálu reportér Jan Herget

Se školami je to tak, že ředitelé už v těchto chvílích vědí, jestli školu zavřou, nebo ne. Někde se nebude vařit v jídelně, jinde nepřijdou ani učitelky. Třeba na jižní Moravě se ze dvou a půl tisíce zaměstnanců 800 zúčastní odborářského mítinku v Brně. Z toho je jasné, že některé školky, základní i střední školy budou určitě zavřené.

Jihomoravští odboráři oznámili, že protestu se zúčastní na 120 školek, škol a gymnázií. Rodiče by už podle odboráře Zdeňka Straky měli vědět, co jejich děti ve středu čeká.

„Školy mají oznamovací povinnost, rodičům s časovým předstihem musí sdělit, zda škola provoz omezí, nebo bude mít v den stávky zcela zavřeno. Takže toto již ředitelé určitě udělali v pátek.“

Výrazně se má omezit provoz na některých finančních úřadech, katastrech a také na úřadech práce. Místo tří okének třeba bude otevřené jenom jedno. Kdo si chce ušetřit čekání ve frontách, měl by asi jednání s úřady přesunout na jindy.

Pražské úřady i doprava mají fungovat

Podle informací z pražského magistrátu se jeho úředníci do stávky nezapojí, takže třeba vyřizování nových řidičáků, kde je teď asi největší nával, by se nemělo zkomplikovat.

Stejně k protestům přistupují i zaměstnanci pražského dopravního podniku. Metro, tramvaje i autobusy tudíž budou ve středu v hlavním městě jezdit normálně. Ovšem pokud je nezbrzdí sníh nebo ledovka.

Detaily stávky odbory oznámí zítra

Počty účastníků stávky odboráři zatím jen odhadují, zítra by ale měli zveřejnit přesně, kde a jak se bude stávkovat. Velkou neznámou zůstává, kolik lidí práci skutečně přeruší a kolik jich protest podpoří jen symbolicky. Tak jako třeba policisté žlutou páskou na rukávu nebo železničáři vylepením plakátů ve vlacích.

Dodejme, že premiér i ministr práce a sociálních věcí naposledy v neděli zopakovali, že z plánu redukovat výdaje do veřejného sektoru o 10 procent neustoupí. Jaromír Drábek připomněl, že například v Portugalsku, které je srovnatelné s námi, se škrtá čtyřikrát víc, než v Česku.

Ivan Holas, Jan Herget, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme