Dvě třetiny Afghánců nedůvěřují zahraničním jednotkám v zemi

Image NATO v Afghánistánu nestojí za moc. Devět let po pádu Talibanu se u dvou třetin obyvatel země netěší mezinárodní vojenské jednotky Severoatlantické aliance důvěře. V oblastech působení německého Bundeswehru 40 procent Afghánců schvaluje útoky na zahraniční jednotky. Vyplývá to z rozsáhlého výzkumu pro televize ARD, BBC, ABC a deník Washington Post.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Muslimské ženy

Muslimské ženy | Foto: Jaromír Marek

Většina Afghánců ztratila naději na změnu k lepšímu. Vinu za to do velké míry přičítají právě zahraničním jednotkám.

Průzkum ukazuje, že na severovýchodě země, kde působí německý Bundeswehr, se za poslední rok dramaticky zhoršil obraz Německa. Třicet devět procent dotázaných schvaluje útoky na příslušníky mezinárodních sil.

Do průzkumu pro televizi ARD se promítají pokračující násilí a dramaticky se zhoršující ekonomická situace. Z průzkumu také vyplynulo, že zatímco mírná zlepšení Afghánci přičítají vlastním politikům, z narůstajících obtíží viní mezinárodní síly a organizace.

To podle šéfa německé diplomacie Westerwelleho jen potvrzuje současný kurs, podle kterého by veškerá odpovědnost za bezpečnost měla být nejpozději do roku 2014 převedena na afghánské orgány.

Klára Stejskalová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme