Vláda prodiskutuje odměňování státních zaměstnanců

Státní zaměstnanci zařazení do 13. a vyšší platové třídy budou moci v budoucnu dostat smluvní platy. Počítá s tím nařízení vlády, které upravuje způsob odměňování ve veřejném sektoru a který dnes probere vláda.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Strakova akademie

Strakova akademie | Foto: Tomáš Adamec

Vlastní tabulky potom budou mít pedagogové. Další změny Radiožurnálu upřesnil náměstek ministra práce Petr Šimerka:

„Sice tabulky zůstávají zachovány, mají třídy, mají stupně – ale umožní se zaměstnavatelům, aby se pohybovali v rámci třídy od shora až dolů, nebo naopak a jejich dispoziční pravomoc při nakládání s prostředky na platy se velmi rozšiřuje.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Změny Radiožurnálu upřesnil náměstek ministra práce Petr Šimerka

„To znamená, rozšiřuje se okruh zaměstnanců, kterým zaměstnavatel může platový tarif určit nikoli striktně podle tabulek, ale v rámci rozpětí platových tarifů od prvního až do dvanáctého stupně,“ zdůraznil Šimerka.

U těchto zaměstnanců se současně tabulky nesnižují o 10 procent. Vedle toho vláda ještě projedná další 3 návrhy, které právě počítají se snížením tabulek o 10 procent, a to u policistů, hasičů, vojáků z povolání a případně i duchovních.

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek | Foto: Tomáš Adamec

Podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka jsou změny nutné. „Naše státní správa je příliš drahá. V současné ekonomické situaci se to výrazně projevilo. Nemůžeme si tak drahou statní správu dovolit, pokud chceme odpovědně hospodařit se státními penězi,“ podotkl Drábek.

Připomněl, že se vláda zavázala, že sníží náklady na provoz státu v roce 2011 oproti letošnímu roku o deset procent. „To se samozřejmě týká i nákladů na platy zaměstnanců. Ten cíl musí vláda dodržet, protože jinak by nesplnila jeden ze svých základních cílů, které deklarovala při nástupu do své funkce,“ dodal Drábek.

Debata o změnách u duchovních

Vláda také rozhodne o tom, jestli se i duchovním sníží plat o 10 procent stejně jako ostatním zaměstnancům placeným ze státního rozpočtu, Pokud by se na mzdy duchovních sáhlo, znamenalo by to pro rozpočet úsporu ve výši 90 milionů korun. Kněžím by klesly platy zhruba o 1540 korun. Průměrný plat duchovních dnes dosahuje 16 tisíc korun měsíčně.

Na rozdíl od jiných zaměstnanců placených státem u duchovních v minulosti nedocházelo k tak pravidelnému navyšování platů. V průměru jsou pak jejich platy na 70 procentech celostátního průměru.

Vláda by proto měla zvážit, jestli je vůbec snižování platů duchovních nutné, navíc i vzhledem k jejich malému počtu by nebyla úspora pro státní rozpočet velká.

Představitelé církví navíc dlouhodobě upozorňují na to, že stát doposud nevrátil církvím majetek zabavený komunisty a nedošlo k žádnému vyrovnání.

Odbory nesouhlasí

Ministerstvo vnitra musí příští rok ve srovnání s letoškem ušetřit celkem asi osm miliard korun. S tím ale nejsou spokojené policejní odbory, potvrdil předseda Nezávislého odborového svazu Policie Milan Štěpánek:

„Jistě, chápu, že vláda má v úmyslu šetřit. Ale již letos došlo k nějakým změnám ve služebních příjmech policistů. To znamená, nikoli slepě přistoupit na minus 10 procent, ale argumentovat, že už docházelo k restrikcím v letošním roce.“

Milan Kopp, Veronika Malá, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme