Nájemníkům ostravských hornických bytů poradí právníci

Ostravsko ukáže, jak bude v praxi vypadat konec regulace nájemného. Je tady největší soukromý bytový fond v Česku a právě dnes zveřejní zástupci nájemníků svou vlastní právní analýzu. Jde o to, zda se upíší společnosti RPG k vyšším platbám anebo budou riskovat soudní žaloby.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bydlení. (Ilustrační foto)

Bydlení. (Ilustrační foto) | Foto: Fotobanka stock.xchng

„Já vím, že když bydlím, musím platit,“ paní Emilie z Havířova je už na všechno sama a ukazuje mi své nájemní smlouvy. „Tady se dívám, že máte výměr rok 2008 - 4 000, pak to šlo 4 700 , 5 530 a na příští rok, kolik máte platit?,“ ptá se reportér. „6 600,“ zní její odpověď. „Dodatek musím podepsat, jinak bych asi šla pod most.“

Když popisovala, jak otevřela dopis od RPG a zjistila, že buď podepíše anebo půjde asi k soudu, slzám se už neubránila. „To je nemožné, tolik peněz. Důchody nejsou tolik velké.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Martina Knitla: Na Ostravsku začala bitva právníků o nájemné v hornických bytech

Hrozí tady velké sociální problémy, obává se Marcela Bühnová z havířovského magistrátu. Denně za ní chodí přes deset lidí z bytů RPG. Celkově jsou jich desítky tisíc a mají zaplatit najednou až o třetinu více.

„Žijí v těch bytech 40 nebo 50 let a v současné době, kdy se pohybuje jejich důchod v rozmezí o 7 do 10 tisíc, tak je pro ně zvýšený nájem likvidační,“ upozornila Bühnová.

Jiný dodatek

Sdružení BYTYOKD.CZ dnes zveřejní slibované právní doporučení všem, kterým se cenový diktát nelíbí, řekl Radiožurnálu předseda tohoto sdružení nájemníků Roman Macháček. Rada je jednoduchá – navrhněte jiný text dodatku, než jaký nabízí RPG: „Bude tam v podstatě jakýsi základní návrh ceny a také i závazek pronajímatele, že bude investovat vybrané prostředky do oprav nemovitostí a bytů,“ řekl Macháček.

Jenže jak to vypadá, největší soukromý český pan domácí – společnost RPG - nechce přijmout jiné návrhy než ty vlastní. Pavel Klimeš z RPG to obhajuje nutností dlouhodobých investičních plánů. Jinak to podle něj prostě nejde.

„Pakliže by se někteří nájemníci rozhodli náš návrh nepřijmout, tak v tom případě bychom se pravděpodobně obrátili na soud, aby rozhodl, zda nájemné, které požadujeme, je oprávněné nebo neoprávněné,“ uvedl Klimeš.

Ostravsko je do jisté míry pokusným králíkem. Ukáže, jak bude doopravdy vypadat na velké ploše konec nařízené cenové regulace nájmů.

Kolik lidí najde odvahu ke smlouvání a kolik podepíše všechna lejstra do příští středy. V tomto případě je totiž odměnou jako bonus půlka únorového nájemného zpátky v kapse.

Milan Kopp, Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme