Westinghouse je jedním z favoritů na dostavbu Temelína

Americká společnost Westinghouse se může považovat za jednoho z favoritů na dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Ve Washingtonu to Českému rozhlasu řekl ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín | Foto: ČEZ

V americkém hlavním městě podepsal deklaraci o spolupráci v jaderné energetice:

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celý rozhovor Víta Pohanky s ministrem průmyslu a obchodu Martinem Kocourkem.

„Šance Westinghousu budou záviset opravdu na konkrétní nabídce, která bude podána. To bude až v příštím roce a bude muset být samozřejmě konkurenceschopná s ostatními nabídkami.“

„Dopředu teď predikovat není možné nic, ale vzhledem ke zkušenostem, které s Westinghousem máme, se může považovat za jednoho z favoritů,“ uvedl Kocourek.Při rozhodování o dostavbě Temelína bude podle něj hrát hlavní roli bezpečnost, kvalita a ekonomická výhodnost.

„Určité strategické hledisko se promítat do úvah může, nicméně primárném hlediskem bude bezpečnost, kvalita a efektivnost nabízených projektů. Strategické hledisko může zvažovat případně až české vláda, ale při samotném výběru musíme respektovat tři hlediska, která jsem zmínil,“ vysvětlil Kocourek.

Premiér Petr Nečas v říjnu po jednání bezpečnostní rady státu potvrdil, že vítěz tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín by měl být vybrán v roce 2013. Provozovatel Temelína, ČEZ, původně plánoval uzavřít smlouvu s vítězem tendru na začátku roku 2012.

Milan Kopp, Vít Pohanka, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme