Ministři financí eurozóny hledají recept na dluhovou krizi

Společná evropská měna po ránu na asijských trzích po včerejších výprodejích v Americe opět mírně oslabila. Potvrdilo se tak rostoucí napětí před dnešním zasedáním evropských ministrů financí. Ti se pokusí najít recept na dluhovou krizi, která po krátké odmlce opět straší investory. Včerejší schůzka ministrů eurozóny skončila bezvýsledně, když Německo odmítlo jak posílení záchranného fondu tak společné evropské dluhopisy, tedy takzvané eurobondy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro

Euro | Foto: Marián Vojtek

Euro a v podstatě celá eurozóna jsou pod tlakem. Agentura Reuters načrtla čtyři možné scénáře: nákupy dluhopisů; eurobondy; posílení záchranného fondu; masivní restrukturalizaci dluhu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vývoji eura a celé eurozóny mluvil na Rádiu Česko analytik společnosti Patria Tomáš Vlk

„Myslím si, že největší tlak bude směrem k posílení záchranného fondu a také čekám zvýšený tlak na Evropskou centrální banku, aby navýšila nákupy dluhopisů. ECB je samozřejmě bankou nezávislou, ale politický tlak bude sílit a je možné, že se nakonec najde způsob, jak by mohla ECB dluhopisy více nakupovat,“ domnívá se analytik společnosti Patria Tomáš Vlk.

Předseda euroskupiny Jean-Claude Juncker a italský ministr financí Giulio Tremonti v komentáři pro Financial Times označili za nejlepší řešení eurobondy. Německo se ale obává toho, že by eurobondy mohly způsobit zdražení půjček.

„Pro Německo by tato možnost byla určitě nevýhodná vzhledem k tomu, že by to bylo právě Německo, kdo by společným dluhopisům zajišťovalo kredibilitu. Německo by si tak půjčovalo o něco dráže za to, aby si problémové země mohly půjčovat o něco levněji. To je samozřejmě důvod, proč do toho Němci nechtějí jít a jednání jsou zablokovaná,“ pokračuje Vlk a dodává:

„Myslím si, že by to trhům krátkodobě pomohlo, ale asi by to nebylo dlouhodobé řešení. Eurozóna by si v budoucnu mohla způsobit další problémy vzhledem k tomu, že zde není koordinace na úrovni fiskální politiky.“

Podle Vlka je velice pravděpodobné, že Portugalsko nakonec bude žádat o mezinárodní pomoc. O něco lépe je na tom Španělsko, zde je ale problém s velkými bankami, které drží velkou část dluhu právě Portugalska.

Roman Chlupatý, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme