Popadané stromy zastavují dopravu, dál hrozí ledovka

Řidiče v celé republice trápí sněžení, déšť, místy i náledí. Na Plzeňsku nebo jihu Čech zastavily automobilovou a železniční dopravu popadané stromy. S podobnými problémy se potýkají hasiči i ve středních Čechách a na Karlovarsku. V Praze se dopoledne pod tíhou sněhu a ledu propadla skleněná střecha v pasáži Divadla v Dlouhé. Střecha lehce zranila tři desetileté děti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odklízení sněhu v pražských ulicích

Odklízení sněhu v pražských ulicích | Foto: Tomáš Adamec

„Zranění všech dětí jsou naštěstí lehkého charakteru. Dvě z nich utrpěly zhmoždění hlavy a jedno zhmoždění ramene. Všechny tři byly předány do nemocnice na Bulovce. Děti budou na pozorování,“ řekla Jiřina Ernestová z pražské záchranné služby. Příčiny neštěstí nyní vyšetřuje policie.

Lékaři zasahovali i v Jeseniově ulici na Žižkově, kde padající sníh a led zranil čtyřiadvacetiletého muže. Kvůli hustém sněžení jsou také zpožděny některé spoje MHD, ale také vlaky. Cestující na spojení mezi Prahou a Berounem mohou čekat až hodinu.

Dopravu v Plzeňském kraji znovu komplikuje od rána počasí. Sněžení se střídá s mrholením nebo s deštěm. Na silnicích je rozježděná sněhová břečka a místy se tvoří náledí. Problémy působí i padající stromy, které nevydržely tíhu mokrého sněhu. Na řadě míst Plzeňska zablokovaly dopravu na železnici.

„V úseku Stod-Holýšov nám popadaly stromy na koleje. Stejně tak jsou stromy na kolejích v úseku Rokycany-Nezvěstice, takže ani zde se v tuto chvíli nejezdí. Bohužel nejezdíme ani směr Furth im Wald na Německo,“ řekl ráno za České dráhy Radek Joklík.

Provoz na nich byl obnoven až po jedenácté hodině. Stále neprůjezdná je ale trať na Furth im Wald. Nově vlaky nejezdí mezi Horažďovicemi a Nepomukem a mezi Poběžovicemi a Staňkovem.

Podrobnou předpověď počasí a také neustále aktualizované dopravní informace přinášejí naše servisní stránky.

Kromě popadaných stromů, je totiž na německé straně zcela zavátá trať. „Další problémy jsou v Hořovicích na trati Praha-Beroun-Plzeň-Cheb, kde jsou zaváté výhybky,“ doplnil Radek Joklík.

Hasiči už na Plzeňsku vyjížděli k desítkám takových případů. „Od dnešní půlnoci zatím hasiči vyjížděli zhruba ke čtyřiceti případům, kdy odstraňovali popadané stromy z vozovky. Stromy se lámaly pod tíhou těžkého sněhu a blokovaly provoz na komunikaci. Asi nejhorší situace byla na Domažlicku a potom na Tachovsku,“ přiblížila mluvčí krajského hasičského sboru Alena Marešová.

Nadále platí varování meteorologů před tvorbou ledovky a navečer po ochlazení i náledí. Dnes bude zataženo až oblačno, na většině území s deštěm nebo deštěm se sněhem. Až do dnešního večera navíc platí varování před ledovkou a navečer před náledím. Teploty vystoupí na -1 až +3 stupně Celsia.

Igor Maňour, Alice Kottová, Český rozhlas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme