ČEZ a Peugeot uzavřely dohodu o spolupráci na projektu elektromobilů

Skupina ČEZ a automobilka Peugeot uzavřely dohodu, kterou chtějí podpořit zájem o elektromobily v České republice. Do roku 2012 si daly za cíl vyrobit a uvést na trh 65 vozů na elektrický pohon s odpovídající dobíjecí infrastrukturou. Pilotní projekt na trhu elektromobilů v České republice představil na Rádiu Česko manažer projektu elektromobility skupiny ČEZ Tomáš Chmelík.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektromobil (ilustrační foto)

Elektromobil (ilustrační foto) | Foto: Petr Kološ | Zdroj: Český rozhlas

ČEZ se v projektu zavázal postavit nejméně 150 dobíjecích elektrostanic. „Bude to záviset na zájmu o elektromobily, na tom, zda najdeme partnery pro výstavbu,“ řekl Chmelík.

Problémem rozvoje elektromobilů je podle odborníků mimo jiné krátká životnost jejich akumulátorů. Například Renault chce prodávat auta bez baterií, akumulátory chce jen pronajímat. „Náš koncept je odlišný, varianta založena na výměně baterií je cesta, kterou v tuto chvíli nejdeme. Myslíme si, že překážkou tohoto přístupu rozvoje elektromobility je skutečnost, že výrobci aut by se v takovém případě museli domluvit na jednotném umístění baterií, akumulátory by musely být nějak unifikované. Tak by to šlo třeba u taxíků, autobusů, ale při běžné nabídce vozů by to byla překážka,“ myslí si Chmelík.

Přehrát

00:00 / 00:00

Projekt Skupiny ČEZ a automobilky Peugeot v oblasti elektromobility představil na Rádiu Česko manažer projektu elektromobility skupiny ČEZ Tomáš Chmelík

Podle Chmelíka jsou elektromobily pořád drahé, budeme se s nimi v počátcích setkávat spíše na straně firem, větších zákazníků.

Velkoměsta jako Londýn nebo Paříž hodně investují do podpory elektromobility. „To je nezbytná součást. Auta přinášejí do měst snížení hluku, emisí. V první fázi, kdy elektromobilita potřebuje nějakou podporu, jsou města a instituce právě těmi lídry,“ uzavřel Chmelík.

Od září jezdí v Praze městský elektromobil Tazzari Zero společnosti Tili, která ho nabízí hlavně veřejné správě.

Zuzana Filípková, Michal Šenk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme