Britská policie zatkla zakladatele serveru WikiLeaks

Zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange je zatčený. Zadržela ho britská policie na základě mezinárodního zatykače vydaného Švédskem. Ve Švédsku Assange hledají pro podezření ze sexuálních trestných činů, které on sám odmítá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Julian Assange. Zakladatel WikiLeaks

Julian Assange. Zakladatel WikiLeaks | Foto: AFP

Stockholm vydal na Assange několik zatykačů. Je podezřelý ze znásilnění a vydírání dvou Švédek, ke kterému mělo dojít během jeho srpnového pobytu ve Švédsku. Assange obvinění popírá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spolupracovník ČRo v Londýně Ivan Kytka v poledních Ozvěnách dne.

Tvrdí, že má politický podtext a souvisí s aktivitami WikiLeaks, které už přes týden zveřejňují tajné americké depeše. Švédské úřady odmítají možnost, že by byl obviněný vyslýchán v Británii a už dříve daly najevo, že trvají na jeho vydání. Obviněný Assange se obává, že mu Švédsko pod tlakem Spojených států nezajistí spravedlivý soud.

Assange se sám na radu svých právníků dostavil v půl desáté na jednu z policejních stanic v centru Londýna, kde mu byl sdělen obsah zatykače a byl zadržen. „Ještě dnes odpoledne by se měl objevit před soudem ve čtvrti Westminster, kde mu bude sděleno obvinění. Očekává se, že on sám v tu chvíli požádá o propuštění na kauci,“ přiblížil spolupracovník ČRo v Londýně Ivan Kytka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sniegon 2..mp3

O tom, jestli Británie Assange vydá, se dá zatím jen spekulovat. Precedentů příliš není, nejznámější je starý deset let. „Tehdy byl v Británii zadržen chilský generál Augusto Pinochet na základě žádosti španělského soudce, který ho chtěl stíhat pro trestné činy proti lidskosti. Tehdy se soudní řízení táhlo déle než rok a putovalo až k nejvyšším odvolacímu soudu v Británii, který rozhodl, že vydán nebude,“ připomněl Kytka.

Kytka ale zdůraznil, že tento případ je zcela odlišný a že je možné, že nyní bude britská justice o něco pružnější. „Bude velice záležet na tom, jaký je obsah obvinění a nakolik je hodnověrný,“ řekl Kytka s tím, že zřejmě bude také rozhodovat selský rozum, kterým obvykle britští soudci disponují.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kocourek.mp3

Švédská vrchní státní zástupkyně zdůraznila, že Assange bude postaven před soud za to, z čeho je vinen, nikoliv za to, z čeho se domnívá, že je vinen, tedy za souvislosti se serverem WikiLeaks. Zároveň kategoricky odmítá, že by jednala pod tlakem světových mocností, které by se podle lidí kolem WikiLeaks, měly mstít za odhalení serveru. Navíc Británie má dohodu se Spojenými státy o vydávání osob.

Celá řada lidí byla ochotná za Assangeho splatit kauci, řada z nich ho nezná osobně, ale jsou přesvědčeni, že by měl být propuštěn na svobodu po dobu vyšetřování, protože se sám přihlásil. Demonstrující lidé před soudem říkali, že zveřejňování materiálů na WikiLeaks musí a bude pokračovat v zájmu svobody slova. Bez ohledu na to, co si o tom myslí ti, kdo drží opratě politické moci.

Milan Kocourek, Tomáš Sniegoň, Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme