Gordon Brown vydává své paměti

Na předvánoční knižní trh ve Velké Británii se dostávají paměti bývalého britského ministra financí a poté premiéra Gordona Browna. Šéfem vlády se stal v roce 2007 po Tonym Blairovi, ale nedokázal post uhájit v květnových parlamentních volbách. Brownovu knihou s názvem ‚Po velkém krachu‘ představil na Rádiu Česko spolupracovník ČRo ve Spojeném království Ivan Kytka.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gordon Brown

Gordon Brown | Foto: The Council of the European Union

„Jde o hlubokou politickou a ekonomickou analýzu posledních dvou tří let od okamžiku krachu banky Lehmann Brothers v USA. Následný ekonomický propad ve Velké Británii ovlivnil popularitu labouristů a samotného Browna, to vyústilo v jeho prohru ve volbách,“ nastínil ducha knihy Kytka.

Brown se podle Kytky nepokouší vyřizovat účty s Tonym Blairem. Blair ve svých dříve vydaných pamětech nehovořil o Brownovi jako svém nástupci nijak lichotivě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ivan Kytka k nové knize Gordona Browna

Brown je ale v knize velice kritický ke škrtům nové vlády liberálů a konzervativců. Sám bývalý ministr financí svou politikou přispěl k velkému veřejnému dluhu země. Britským rodinám ale prokazatelně vzrostla životní úroveň.

Brownovi straničtí kolegové vyzývají Browna, aby s těmito kritickými poznámkami vystupoval i veřejně. V poslední době se Brown příliš veřejného dění v Británii neúčastnil.

Martina Mašková, Michal Šenk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme