Mokrý sníh kácí stromy, ledovka hrozí až do čtvrtka

Dopravu v Česku komplikuje sníh, déšť, snížená viditelnost a ledovka. V Kladně a některých okresech Plzeňského kraje je vyhlášena kalamita, vydatné sněžení zpožďovalo i letadla na ruzyňském letišti. V Praze se propadly skleněné střechy dvou budov. V Moravskoslezském kraji se znovu zhoršilo ovzduší, špatná je i situace na severu Čech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odklízení sněhu v pražských ulicích

Odklízení sněhu v pražských ulicích | Foto: Tomáš Adamec

Ledovka a náledí se mají podle meteorologů tvořit v Čechách až do čtvrtečního rána. Po celý čtvrtek hrozí ledovka na Moravě a ve Slezsku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Primátor Kladna Dan Jiránek

Těžký sníh kácí hlavně v západních Čechách stromy. Několik silnic, především třetích tříd, bylo v Plzeňském kraji uzavřeno. V terénu jsou kromě silničářů i hasiči. Odstraňují ze silnic zlomené a vyvrácené stromy a ze střech likvidují sněhové převisy a rampouchy.

Stromy padají i na koleje a komplikují na některých místech provoz i na železnici. Už od rána je neprůjezdná trať na německý Furth im Wald.

Kladno vyhlásilo kalamitní stav kvůli tomu, že nezvládá odklízení sněhu ze silnic a chodníků. V terénu má město veškerou techniku a na pomoc povolalo také pracovníky veřejně prospěšných prací, strážníky městské policie a několik vězňů.

„Kalamitní stav nám umožňuje nedržet se plánů, které se dělají na normální zimu a usnadňuje nám požádat o pomoc stavební firmy, policii nebo věznici,“ potvrdil primátor města Dan Jiránek. Kladno stojí podle něj jeden větší sněžný den kolem dvou miliónů korun.

V Dlouhé ulici v Praze se pod mokrým sněhem propadla plexisklová výplň střechy divadla právě ve chvíli, kdy se na dopolední představení scházely děti. Tři z nich odvezla záchranná služba do nemocnice s lehkými zraněními. Policie teď zjišťuje, proč sklo propadlo a kdo je za to zodpovědný.

Záchranáři dnes v Praze ošetřovali také mladého muže, na kterého spadl na Žižkově ze střechy sníh. Mladík leží se zhmožděninami ve Vinohradské nemocnici. Skleněná střecha se propadla také v pasáži Jiřího Grossmana v centru města. V Praze sníh odpoledne tál a lidé se na mnoha místech brodili břečkou.

V Moravskoslezském kraji se lidem špatně dýchalo, obsah popílku přesahoval průměrné limity až trojnásobně. V Ústeckém kraji naopak koncentrace prachu klesly, ale vyhlášená smogová regulace vydrží až do středy.

Igor Maňour, Jana Zemanová, Květa Moravcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme