Slovenští poslanci generálního prokurátora podle očekávání nezvolili

Slovenská vláda se dnes díky parlamentní obstrukci zachránila. Koaliční poslanci na základě dohody zablokovali tajné hlasování při volbě nového generálního prokurátora a příští volba už má být veřejná. Dočasně se tak vyřešila krize ve slovenské koalici, kterou volba nového šéfa prokuratury rozpoutala.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bratislava

Bratislava | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

Výběr nového generálního prokurátora vyvolal zatím nejvážnější spor mezi slovenskou vládní koalicí. Premiérka Iveta Radičová dokonce chtěla odstoupit, pokud poslanci zvolí znovu stávajícího šéfa prokurátorů Dobroslava Trnku. Hrozící demise premiérky ale byla nakonec díky parlamentní obstrukci zažehnána.

„Nikdo tedy zvolen nebyl. Koalice si nechala pár týdnů čas na to, aby změnila jednací řád parlamentu a prosadila veřejnou volbu generálního prokurátora. A v té se málokterý poslanec odváží hlasovat proti koalici,“ přiblížil v Odpoledním Radiožurnálu bratislavský zpravodaj ČRo Vojtěch Berger.

Přehrát

00:00 / 00:00

O volbě nového generálního prokurátora na Slovensku informoval zpravodaj ČRo v Bratislavě Vojtěch Berger.

O generálním prokurátorovi by se mělo opět hlasovat v dubnu nebo v květnu. Podle zpravodaje ale koalice jen odsunula problém své vlastní nejednoty. „A ten se určitě ještě někdy vrátí,“ dodal.

O volbu se zajímá policie

O podivnou volbu generálního prokurátora se ale podle něj zajímá už i policie. „Je to kvůli korupčním spekulacím. Protože existuje podezření, že někteří koaliční poslanci mohli být podplaceni tak, aby hlasovali pro opozičního kandidáta Dobroslava Trnku a ne pro společného koaličního kandidáta,“ uvedl.


Plán koalice hlasovat příště o generálním prokurátorovi veřejně by podle něj měl zajistit poslušnost poslanců a spekulacím třeba i ve směru korupce zabránit.

Proti veřejné volbě se postavila opozice. „Předseda opozičního Smeru a expremiér Robert Fico označil veřejnou volbu za návrat k totalitním praktikám. Právníci však připomínají, že například o vyslovení důvěry či nedůvěry vládě poslanci také rozhodují veřejně,“ uvedl.

Jiří Chum, Vojtěch Berger, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme