Česko nevyloučilo zvýšení svého příspěvku do MMF

Náš příspěvek do Mezinárodního měnového fondu by se mohl zvýšit. Po jednání ministrů financí evropské sedmadvacítky to připustil ministr Miroslav Kalousek. O navýšení jmění fondu se mluví jako o jedné z metod posílení pozice eura na světových trzích.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Kalousek během tiskové konference TOP 09

Miroslav Kalousek během tiskové konference TOP 09 | Foto: Tomáš Adamec

Měnový fond by mohl sehrát významnou roli při řešení případných problémů dalších členů eurozóny. Česko ale podle Miroslava Kalouska může pomýšlet o zvýšení příspěvku do fondu pouze za určitých podmínek. V rozpočtu totiž peníze nazbyt nejsou.

„Pokud by šlo o deponování devizových rezerv, umím si to snadno představit za předpokladu, že by centrální banka souhlasila. Pokud by ale šlo o participaci přímou platbou, tak teď neumím říct, kde bych příslušnou částku vzal, aniž bych přivedl do problémů bilanci veřejných rozpočtů?ů uvedl Miroslav Kalousek.

Pavel Novák, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme