Brusel má rozhodnout, jestli se Galileo bude řídit z Prahy

Praha by se dnes mohla dozvědět, jestli bude hostit Evropský úřad pro dohled nad navigačním systémem Galileo. V Bruselu se sejdou velvyslanci členských zemí Unie, aby vybrali sídelní město této evropské agentury. Praha má ale zdatnou konkurenci v Nizozemsku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

operační družice navigačního systému Galileo

operační družice navigačního systému Galileo | Foto: Evropská kosmická agentura

Konkurenční městečko Noordwijk má asi 30 tisíc obyvatel a leží nedaleko Amsterdamu i Haagu na pobřeží Severního moře. Už v něm sídlí Evropské centrum pro kosmický výzkum a technologie. To by pro něj jako konkurenta Prahy mohlo být velké mínus.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vládní zmocněnec pro navigační systém Galileo Karel Dobeš byl hostem Ranního interview Radiožurnálu

Nově vytvářené unijní agentury by se totiž podle nepsaného pravidla sedmadvacítky měly umisťovat do nových členských zemí. Praha má tedy značnou šanci. Podle Nizozemců ale v tomto případě nejde o novou agenturu. Úřad už provizorně sídlí v Bruselu.

Po jednání výboru stálých zástupců jednotlivých členských zemí, takzvaném Coreperu, by se Praha měla dozvědět, jak velké její naděje jsou.

Podle vládního zmocněnce pro kandidaturu Česka na sídlo Evropského úřadu pro dohled nad navigačním systémem Galileo Karla Dobeše půjde o vylučovací proceduru. Země, která dostane více hlasů postoupí, ta druhá by pak měla odstoupit.

Karel Dobeš | Foto: Marián Vojtek

„Podařilo se nám na všech úrovních oslovit všechny země, která by nám mohly pomoci. Máme například podporu Německa, Španělska, Francie, Itálie, Anglie a našich východních spojenců. Máme velkou možnost tuto kandidaturu získat,“ myslí si Dobeš.

Přehrát

00:00 / 00:00

Za usídlení navigačního systému v Česku dlouhodobě lobbuje i europoslanec za KSČM a bývalý kosmonaut Vladimír Remek

Europoslanec za KSČM a bývalý kosmonaut Vladimír Remek, který za usídlení navigačního systému v Česku dlouhodobě lobbuje si ale nemyslí, že je o vítězství Česka předem rozhodnuto.

„Jde o diplomatické jednání a skutečná stanoviska nebývají z různých důvodů, například i vnitropolitických, veřejně deklarována. Vždy je to něco za něco. Podívejte se, jak dopadlo rozhodování o pořadateli mistrovství světa ve fotbale,“ připomněl neúspěch favoritů Remek.

Galileo nebo Topolánek

S Nizozemskem ale nesoupeří Česko jen o sídlo řízení Galilea, ale také o místo ředitele mezinárodní energetické agentury při OECD. O ten se uchází expremiér Mirek Topolánek. V médiích se objevily spekulace, že pokud Praha vyhraje Galileo, místo pro Topolánka už nedostane.

Přehrát

00:00 / 00:00

Představitelka Česka při Evropské unii Milena Vicenová

Představitelka Česka při Evropské unii Milena Vicenová ale takové spojování důrazně odmítá.

„Vždy se hledá nejlepší kandidát. Nelze srovnávat pozici výkonného ředitele a umístění agentury. Navíc Nizozemec Robert Wieser byl v listopadu jmenován výkonným ředitelem agentury na podporu azylu,“ připomněla Milena Vicenová.

Ekonomický přínos

Pokud skutečně uspějeme, bude to mít i velký hospodářský přínos. „Měla by se pak u nás dělat certifikace, marketing, smlouvy, akreditace a styk se zákazníky. V okolí takové agentury se vytvářejí průmyslové nebo poradenské struktury a rostou tam nové firmy,“ vysvětlil Dobeš.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhodování o sídle řízení systému Galileo sleduje v Bruselu zpravodaj Pavel Novák

Systém Galileo bude odpovědí Evropské unie na americký systém GPS a ruský Glonas. Zatím ve vesmíru krouží dva z celkem 30 plánovaných satelitů. Systém bude stát tři a půl miliardy eur. První služby by měl začít poskytovat v roce 2014.

Definitivně rozhodnou o umístění úřadu pro kontrolu Galilea ministři průmyslu na schůzce v Bruselu v pátek.

Pavel Novák, Igor Maňour, Ondřej Černý, Lukáš Vincourek, Petr Král, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme