Přesuny peněz ve státním rozpočtu projednají poslanci

Poslanci dnes projednají ve druhém čtení návrh státního rozpočtu na příští rok. Jeho základní parametry- tedy schodek, příjmy a výdaje už jsou dané, poslanci dnes ale mohou podat návrhy na přesuny položek mezi jednotlivými kapitolami rozpočtu.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Nečas

Petr Nečas | Foto: Tomáš Adamec

Těch je kolem stovky a jejich autory jsou převážně opoziční poslanci, v menší míře sněmovní výbory a svůj pozměňovací návrh má i vláda.

Poslanecký klub TOP09 a Starostové, jak Radiožurnálu potvrdil jeho předseda Petr Gazdík, žádné návrhy na změny v rozpočtu podávat nebude.

„Nepřipravujeme žádné pozměňovací návrhy, vyjma komplexního, který přičiněním našeho klubu přišel z rozpočtového výboru. Nechce dále zažívat takzvané porcování medvěda a další návrhy, které najednou přistanou na stole a nejsou nikým projednávány. Těch návrhů je aktuálně asi 120, ale klub TOP09 pro žádné nebude hlasovat,“ uvedl Gazdík pro Radiožurnál.

To, že tradiční porcování medvěda se konat nebude, potvrdil i předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř.

„Podpoříme rozpočet v takové podobě, jak ho vláda předložila a žádné individuální návrhy nebudou poslanci předkládat a ani podporovat,“ potvrdil Tluchoř.

Sociální demokraté nicméně například chtějí poslat víc peněz hasičům, policistům a vysokým školám. S vlastním pozměňujícím návrhem přijde přeci jen i vláda. Radiožurnálu to řekl premiér Petr Nečas:

„Chtěl bych říci, že se dostavují první pozitivní výsledky zodpovědné rozpočtové politiky, protože se jednoznačně ukazuje, že je možné na příští rok snížit náklady dluhové služby. To umožní uvolnit jednu miliardu korun, kterou navrhnu přesměrovat do podpory vysokého školství, protože chceme investovat do oblastí, které mají výrazný multiplikační činitel z hlediska dlouhodobé konkurenceschopnosti.“

Komunisté státní rozpočet ve sněmovně nepodpoří

KSČM už předem avizuje, že v podobě, v jaké je rozpočet sestaven a s jeho filosofií jej rozhodně nepodpoří. Pro druhé čtení ale mají ale podle předsedy jejich poslaneckého klubu Pavla Kováčika připravené návrhy na změny.

„Návrhy budou vedené především snahou o zmírnění dopadů na nízko a středně příjmové skupiny obyvatelstva, respektive na ty, kdo krizi nezpůsobil a něž má krize nejvíce dopadnout. Navržený rozpočet je podle našeho názoru příliš podvazuje růst a de facto oddaluje řešení následků krize,“ řekl Kováčik.

Rovněž sociální demokraté návrh rozpočtu od začátku kritizují, úřadující šéf strany Bohuslav Sobotka tvrdí, že je špatně postaven:

„Rozpočet se sice nedá pozměňujícími návrhy opravit, přesto ČSSD některé návrhy menšího rozsahu předloží. Naším cílem bude posílení prostředků pro veřejné vysoké školy, poté pro kraje, které investují do sociálních služeb. Rovněž bychom chtěli navýšit prostředky pro ministerstvo vnitra na lepší fungování policie a hasičů.“

Věra Pfeifferová, Lukáš Vincourek, Martina Spěváčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme