Přesně před 30 lety byl zastřelen John Lennon

Právě dnes je to 30 let, co násilnou smrtí zemřel John Lennon. Světoznámého hudebníka, básníka a mírového aktivistu zastřelil před jeho domem v New Yorku fanatický fanoušek Marc Chapman.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

John Lennon

John Lennon | Foto: www.johnlennon.com

Člen Beatles John Lennon je pro mnohé jednou z největších hudebních osobností 20.století. Léta se také zasazoval o ukončení války ve Vietnamu a jakmile se jeho písně staly hymnami protiválečného hnutí, vyhostila ho Nixonova administrativa na nějaký čas ze Spojených států.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výročí smrti Johna Lenona mluvil z místa vraždy americký zpravodaj Českého rozhlasu Vít Pohanka

Když se večer 8. prosince 1980 vracel do svého newyorského bytu, oslovil ho neznámý muž. Lennon se otočil a psychicky narušený Mark Chapman na něj vystřelil. Lennonovi bylo 40 let, vrah byl odsouzen původně na dvacet let. Za mřížemi je dodnes.

Vdova po Lennonovi Yoko Ono se totiž stále zasazuje o to, aby se Chapman z vězení nedostal.

„V Americe se tomuto výročí věnují noviny i televize. Pro mnohé Američany je to dodnes velká tragédie. Troufám si to srovnat s atentátem na J.F. Kennedyho,“ říká z místa úmrtí Lennona Vít Pohanka, americký zpravodaj Českého rozhlasu.

„Dnes bychom nazvali jeho vystoupení naivními, ale ve jeho době to byla filozofie, která měla své opodstatnění,“ uvádí Newyorčan Rudy kousek od místa, kde byl John Lennon zastřelený.

„Smrt Johna Lennona byla důležitá, protože nám připomněla, že lidé můžou ztratit život kvůli názorům, když je říkají hodně nahlas,“ dodává Maya přímo před budovou, kde John Lennon bydlel a před třiceti lety tragicky zahynul.

Vít Pohanka, Martina Hanáčková, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme