Udílení Nobelovy ceny míru podle Pekingu bojkotuje většina zemí

Podle Číny se pátečního ceremoniálu udělení Nobelovy ceny míru nezúčastní přes 100 zemí a mezinárodních organizací. Nobelův výbor to popírá s tím, že jen 19 států, které mají v Oslu zastoupení, na obřad nevyšle své zástupce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nobelova cena za fyziku a chemii

Nobelova cena za fyziku a chemii | Foto: stránky Nobelovy nadace

Letošním laureátem Nobelovy ceny míru se stal čínský aktivista Liou Siao-po, kterého Peking odsoudil za údajné rozvracení státní moci.

Mezinárodní společenství neakceptuje rozhodnutí Nobelova výboru, uvedla mluvčí čínského ministerstva zahraničí. Jeho členům pak vzkázala, že se Čína kvůli zásahu několika klaunů nezmění. Konkrétní země, které prý Peking podporují, ale neuvedla.

Nobelův výbor v této souvislosti potvrdil, že účast na obřadu, při kterém má být cena včetně finanční částky ve výši 1,5 milionu dolarů předána, odmítlo 19 zemí, z Evropy Rusko, Ukrajina a Srbsko. Zároveň přiznává, že Peking na jednotlivé státy vyvíjí enormní tlak, aby ceremoniál bojkotovaly.

Čína také zabránila, aby do Osla mohli odjet rodinní příslušníci Liou Siao-poa včetně jeho manželky držené de facto v domácím vězení.

Od r.1935, kdy Nobelovu cenu míru získal Carl von Ossietzky zadržovaný nacisty, to tak bude poprvé, co si jí v Oslu nikdo nepřevezme.

Robert Mikoláš, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme