Řidiče i chodce v Čechách trápí ledovka

Zejména v českých krajích hrozí podle meteorologů ledovka a náledí. Zítra by varování měli brát vážně v krajích moravských. Dopravu v minulých hodinách komplikoval sníh a déšť. V Kladně a některých okresech Plzeňského kraje včera vyhlásili kalamitu. Na severu Moravy se pak opět zhoršily rozptylové podmínky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odklízení sněhu v pražských ulicích

Odklízení sněhu v pražských ulicích | Foto: Tomáš Adamec

„Není to sice zase tak tragické, ale ledovka se ojediněle vyskytuje, jsou i četné mlhy. Teploty se pohybují kolem nuly. Srážky se vyskytují jen ojediněle a to ve formě mrholení. Odpoledne čekáme teploty od dvou do šesti stupňů nad nulou,“ říká Miloš Dvořák z Českého hydrometeorologického ústavu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O aktuální situaci a výhledu počasí na další hodiny mluvil ve Světě o osmé na Rádiu Česko Miloš Dvořák z Českého hydrometeorologického ústavu

„Od dnešního večera bude od severozápadu počasí ovlivňovat studená fronta a za ní se začne citelně ochlazovat. Zpočátku dne tak budou srážky ve formě deště, ale budou rychle přecházet ve sněžení. Teplota půjde pod bod mrazu a proto se bude tvořit náledí. Zítřek tak bude kritický,“ upozorňuje Dvořák, který proto doporučuje zvýšenou pozornost při chůzi i při řízení.

Znovu smog

Lidé by si také měli dát pozor na padající rampouchy ze střechy a sesouvající se sníh.

Velké Hydčice na Klatovsku zase ohrožují nahromaděné ledové kry. Do obce proto ráno přijelo speciální obojživelné těžké vozidlo, které začne dopoledne koryto projíždět a kry rozbíjet. Řeka se zatím vylévá z koryta a podle starosty je zhruba jen tři metry od obytných domů.

Při první vlně, kdy se řeka vzedmula, se voda krátce dostala do jednoho domu. Nyní jsou zaplavené zahrady a rekreační území. Lidé nemuseli být evakuovaní, přenesli si ale preventivně některé věci do vyšších pater domů a odvezli auta od řeky.

Severní Moravu a Slezsko opět trápí smog. Polétavý prach překračuje limity někde až pětinásobně, například ve Věřňovicích na Karvinsku. Tam zůstává v platnosti signál regulace. Znečišťovatelé tak musí dodržovat zákonná ekologická opatření.

Ladislav Dvořák, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme