V Česku přibylo nezaměstnaných. Je jich přes půl milionu

Lidí bez práce bylo v Česku v listopadu opět o něco více, než v předchozím měsíci. Míra nezaměstnanosti se zvýšila o desetinu procentního bodu na 8,6 procenta. Oznámilo to dnes ministerstvo práce a sociálních věcí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad práce hl. m. Prahy. Ilustrační foto.

Úřad práce hl. m. Prahy. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Počet uchazečů o zaměstnání tak znovu vzrostl nad půl milionu. Klesl ale počet volných pracovních míst.

Přehrát

00:00 / 00:00

Odborník na řízení lidských zdrojů ve společnosti PriceWaterhouseCoopers Libor Stodola ve Světě o deváté.

K poslednímu listopadovému dni evidovaly úřady práce celkem 506 640 uchazečů o zaměstnání. Jejich počet je tak o 11 479 vyšší než ke konci předchozího měsíce, ve srovnání se stejným obdobím roku 2009 poklesl o 2 269.

V průběhu listopadu bylo na úřadech práce nově zaevidováno 66 571 osob. Ve srovnání s minulým měsícem je to více o 12 847 osob a ve srovnání se stejným obdobím minulého roku je to více o 1 935 osob.

Nejvyšší meziměsíční nárůst nezaměstnanosti zaznamenaly úřady práce v okresech Jeseník (o 18,4 procent), Znojmo (o 13,8 procent), Prachatice (o 12,6 procent), Písek (o 11,7 procent) a Břeclav (o 10,1 procent).

Nezaměstnanost zřejmě poroste

Příčinou zvýšení míry nezaměstnanosti jsou zejména sezónní vlivy, které budou podle expertů i nadále trh práce ovlivňovat. Stejně tak by se negativně mohly podle některých hlasů projevit i končící veřejně prospěšné práce.

Úřad práce. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

„Procento 8,6 je známkou určité nejistoty, stále je oživení české ekonomiky velmi křehké a podnikům chybí větší jistota, jak ve svých investicích, tak ve svém rozhodování. Určitě konec roku a začátek nového roku přinese ještě další nárůst nezaměstnanosti,“ řekl odborník na řízení lidských zdrojů ve společnosti PriceWaterhouseCoopers Libor Stodola.

Míra nezaměstnanosti nejspíš prolomí hranici devíti procent. „Deset procent si už myslím, že je poměrně vysoká hladina, i s ohledem na to, že oživení ekonomiky tady je jak u našich sousedů, tak v rámci Evropské unie,“ odhaduje Stodola.

Zatímco některé obory, jako například zemědělství nebo lesnictví, budou nadále své zaměstnance propouštět, jiné by naopak mohly pracovní místa nabízet. Týká se to podle Stodoly zejména oboru financí. „Lze očekávat, že v následujících dvou letech to bude docela zajímavá oblast,“ domnívá se.

Oživení ekonomiky bude zřejmě jen velmi pozvolné. Nepomůže tomu ani ochota spotřebitelů utrácet. Ta bude spíše stagnovat. Stejně jako reálné mzdy, které už nyní rostou jen velmi pomalu a v budoucnu budou nejspíš opět stagnovat.

Roman Chlupatý, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme