Pražská konference orální historie

9. prosinec 2010
Třetí dimenze

Orální historie to jako výzkumná metoda založená na zaznamenávání osobních prožitků ve složitých i každodenních situacích neměla ve svých počátcích nijak jednoduché.

Vytýkána jí byla zejména subjektivita a děravost lidské paměti. Dnes se však zdá, že se orální historie dokázala prosadit nejen v anglosaském světě, kde vznikla, ale i v mnoha jiných koutech světa, Českou republiku nevyjímaje. V roce 2000 vzniklo v rámci Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd Centrum orální historie. Před dvěma lety byla orální historie akreditována na Karlově univerzitě jako magisterský obor. A konečně letos se Praha stala hostitelkou 16. mezinárodní konference orální historie. Tématu se věnuje v repríze dnešní Třetí dimenze.

Logo

Jak se čeští historikové k pořadatelství takto jedinečného setkání dostali a co pro ně tato příležitost znamená? Jaká je současná situace české i světové orální historie? Jaké jsou aktuální otázky, na které orální historie hledá odpověď?

Pozvání Terezy Burianové k diskusi přijali PhDr. Oldřich Tůma, ředitel Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR, doc. PaedDr. Miroslav Vaněk, Ph.D., vedoucí Centra orální historie Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR, a PhDr. Pavel Mücke, PhD., výzkumný pracovník Centra orální historie.

Třetí dimenze začíná dnes ve 14.00.

Témata Třetí dimenze od 6. prosince do 10. prosince:

Pondělí: informace jen elektronicky
Úterý: komu patří Antarktida
Středa: kosmonautika všedního dne
Čtvrtek: pražská konference orální historie
Pátek: když je kůže nemocná

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.