USA vzdaly další pokus o obnovení blízkovýchodních rozhovorů

Spojeným státům se nepodařilo přimět Izrael, aby na tři měsíce omezil výstavbu židovských osad na okupovaných územích. Palestinci bez toho odmítali zasednout k jednacímu stolu. Jak řekli izraelskému tisku vysocí američtí představitelé, Washington proto vzdává tento pokus o obnovení mírového procesu. Izraelci a Palestinci se mezitím obviňují, kdo nejnovější fiasko americké diplomacie způsobil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rozestavěný dům v židovské osadě Ma'ale Adumim

Rozestavěný dům v židovské osadě Ma'ale Adumim | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Izrael měl dostat obrovskou vojenskou pomoc a diplomatické záruky od Spojených států, pokud by rozšiřování osad dočasně omezil. To mělo přesvědčit Palestince, kteří tvrdí, že nemá smysl jednat, když jim Izrael mezitím zabírá další území.

Izraelský premiér Netanjahu ale pro výměnný obchod nezískal dostatečnou podporu ve své vládě. Palestinci navíc chtěli, aby se už během tříměsíčního období dojednaly hranice jejich budoucího státu. To zas odmítl Izrael, protože chce nejdřív jednat o bezpečnosti.

Američané tedy hledají novou cestu, jak rozhovory oživit. Do Washingtonu proto mají znovu brzy vyrazit vyjednávači obou stran.

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme