Rusko s Běloruskem chtějí podepsat dohodu o jednotném ekonomickém prostoru

Rusko a Bělorusko se blíží dohodě o jednotném ekonomickém prostoru. Ten má pro své členy v nedaleké budoucnosti vytvořit podmínky pro volný pohyb zboží, služeb, kapitálu i pracovní síly tak, jak to funguje třeba v Evropské unii. Podle odborníků ale v praxi zřejmě příliš fungovat nebude.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rudé náměstí v Moskvě

Rudé náměstí v Moskvě | Foto: licence Creative Commons Attribution 2.0, Azov

Detaily dohody o jednotném ekonomickém prostoru, který prý nechce konkurovat sedmadvacítce ani Světové hospodářské organizaci (WTO), dnes v Moskvě dojednávají ruský premiér Vladimir Putin a jeho běloruský kolega Sjargej Sidorski.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vedoucí ruské redakce ČRo 7 - Radia Praha Libor Kukal ve Světě o druhé.

„Na východě by vznikla taková druhá Evropská unie. Otázkou ale je, jak to bude vypadat v praxi. Stejné země, Rusko, Bělorusko a Kazachstán, už se totiž před několika lety dohodly na existenci celní unie. Ta dnes ale funguje spíše teoreticky než v praxi,“ říká vedoucí ruské redakce ČRo 7 - Radia Praha Libor Kukal.

Obecně se podle něj scénář spolupráce Ruska a ostatních postsovětských států neustále opakuje. „Pořád se uzavírají nějaké dohody, dělají se politické deklarace o tom, jak to všechno bude fungovat, ale menší země uplatňují jakousi pasivní rezistenci, to znamená, že se vším souhlasí, ale pak se nic neděje a dohody se ignorují,“ popisuje Kukal.

Rusko také usiluje o členství ve Světové obchodní organizaci. Podle pravidel ale nesmí WTO přijímat právě země, které mají společný ekonomický prostor s jiným státem. Podle Kukala to ale nakonec problém nebude.

„Všechny země Evropské unie jsou zároveň členy Unie a členy Světové obchodní organizace. Myslím ale, že tady bude jiný problém. Vstup Ruska do WTO vetuje Gruzie a zatím to nevypadá, že by si chtěla toto veto rozmyslet,“ připomněl vedoucí ruské redakce ČRo 7 - Radia Praha.

Markéta Bartošová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme