Haiťané se bouří kvůli volbám, zapálili sídlo vládní strany

Do druhého kola prezidentských voleb na Haiti, které by se měly konat 16. ledna, postoupila bývalá první dáma a kandidát, kterého vybral současný prezident. Ten porazil dalšího v pořadí jen o necelý procentní bod. Po zveřejnění těchto výsledků vyrazili Haiťané do ulic a dochází i k násilným střetům s policií.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Střety v ulicích Port-au-Prince

Střety v ulicích Port-au-Prince | Zdroj: ČTK

„Chceme dosáhnout anulování voleb. To co se odehrálo v listopadu, to nebyly volby,“ řekl Charles Baker, jeden z neúspěšných kandidátů, kteří se protestů účastní.

Kvůli obviněním z korupce zapálili protestující i sídlo prezidentovy strany, protože se domnívají, že těsný úspěch svého kandidáta si prezident zajistili podvodem.

Při volbách byl velký zmatek v tom, kdo má kde volit. Jména některých lidí na seznamech úplně chyběla. Volební místnosti byly údajně otevřené příliš krátce, tak aby lidé nestihli odvolit.

Vybraní lidé však údajně mohli volit i víckrát najednou. A některým voličům prý dokonce členové komisí po zaregistrování vytrhávali lístky z rukou, rychle je označili a odvolili za ně.

Igor Maňour, Ondřej Bouda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme