Izrael slibuje, že zmírní omezení palestinského exportu z Gazy

Palestinci budou moci vyvážet z pásma Gazy více zboží než dosud. Rozhodla o tom izraelská vláda, podle které to má ulehčit život obyvatel v izolované enklávě. Izrael Gazu hospodářsky blokuje už tři roky, od doby, kdy se tam dostalo k moci protiizraelské hnutí Hamás.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Palestinci odvážejí beton

Palestinci odvážejí beton | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Izraelská vláda tvrdila, že izolace má zabránit vyzbrojování teroristů. Blokáda se ale týká i drtivé většiny zboží, které chtějí Palestinci vyvážet. Jak na Radiožurnálu informoval blízkovýchodní zpravodaj ČRo Břetislav Tureček, nynější oznámení izraelské vlády uvítala lidskoprávní organizace B´tselem.

Připomněl, že Izrael už v červnu povolil výrazné zvýšení dovozu do Gazy. Stalo se tak pod mezinárodním tlakem po krvavém izraelském zásahu proti mezinárodní flotile plující do Gazy.

Izraelská vláda byla nedávno přinucena zveřejnit dokumenty, které dokládají, že cílem blokády je také popudit nedostatkem potravin a zboží Palestince proti režimu Hamásu.

OSN uvádí, že blokáda stále výrazně poznamenává život obyvatel Gazy.

Katarína Brezovská, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme