Praha má na dosah umístění centrály pro Galileo

Praha se téměř jistě stane se sídlem Evropského navigačního systému Galileo. Na dnešní schůzce v Bruselu podpořili českou kandidaturu velvyslanci 22 zemí. Konečné rozhodnutí ale padne až v pátek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

navigační systém Galileo

navigační systém Galileo | Foto: Evropská kosmická agentura

Radiožurnálu to potvrdila zástupkyně české velvyslankyně u Evropské unie Jana Rainišová:

„Česká republika byly podpořena velkou většinou, jedna absence, čtyři byli pro druhého kandidáta, zbytek byl pro nás.“

„Takže další krok k získání sídla je za námi, doufám, že v pátek se nám to podaří uzavřít. Dokud není rozhodnut, neslavme. Počkejme na finální rozhodnutí,“ poznamenala Rainišová.

22 pro, 4 proti a 1 zdržení se

Českou kandidaturu podpořili velvyslanci dvaadvacet zemí, čtyři byli proti a jeden se zdržel. Konečné formální rozhodnutí padne v pátek. Zmocněnec české vlády pro projekt Galielo Karel Dobeš ve Stalo se dnes připomněl, že Praha je nyní jediným kandidátem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zmocněnec české vlády pro projekt Galielo Karel Dobeš ve Stalo se dnes

„Teď přijde na to, jak bude reagovat Holandsko, které by teoreticky mohlo v pátek nehlasovat, protože potřebujeme jednomyslné rozhodnutí Rady ministrů.“

„Máme připraveno vše, co jsme slíbili, budova bývalé Konsolidační agentury je připravena. Začalo by se jednání o přesunu do Prahy – byli bychom rádi, kdyby se tak stalo v létě příštího roku,“ uvedl Dobeš s poukazem na impulz pro český průmysl i pro všechny signety pracující v satelitní navigaci a kosmonautice.


Dobeš také ocenil soustavnou práci na kandidatuře Prahy i geografickou polohu Prahy. „Sídlo by mělo dělat marketing, public relations, smlouvy, certifikaci, akteditaci – a to jsou všechno věci, kam lidí potřebují přijet a zase odjet. A Praha je v centru Evropy.“

Právě to je podle něho velkou devízou hlavního města Česka před Nizozemským Noordwijkem, které se také ucházelo o roli hostitele řídícího střediska Galilea.

Systém Galileo bude odpovědí Evropské unie na americký systém GPS a ruský Glonas. Zatím ve vesmíru krouží dva z celkem 30 plánovaných satelitů. Systém bude stát tři a půl miliardy eur. První služby by měl začít poskytovat v roce 2014.

Definitivně rozhodnou o umístění úřadu pro kontrolu Galilea ministři průmyslu na schůzce v Bruselu v pátek.

Milan Kopp, Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme