Nad odvrácenou stranu Měsíce

9. prosinec 2010

Cílem plánované výpravy je neutrální Lagrangeův bod, odkud budou astronauti na Měsíc vysílat roboty.

Prezident Obama zrušil ambiciózní program návratu lidí na Měsíc s názvem Constellation. Někteří pracovníci amerického pilotovaného kosmického programu ale neskládají zbraně. Například firma Lockheed Martin přišla se zajímavým nápadem, jak vypravit kosmickou loď Orion nad odvrácenou stranu Měsíce. Výprava s názvem L2-Farside Mission by byla mnohem levnější než přistání na Měsíci.

Cílem této výpravy bude tzv. Lagrangeův bod č. 2 v soustavě Země-Měsíc, který leží ve výšce přes 64 000 km nad odvrácenou stranou Měsíce. Lagrangeovy body jsou neutrální body v soustavě dvou nebeských těles, kde se dynamicky vyrovnávají jejich síly. Na tělesa, která se v těchto bodech nacházejí, tak působí nulová síla. Takových bodů je u každé dvojice těles, které obíhají kolem společného těžiště, celkem 5. Jejich polohy se vzhledem k tělesům v této vztažné soustavě s časem nemění, jsou tzv. synchronní.

Při této výpravě astronauti „zaparkují“ svoji loď ve zmíněném bodě jakoby nehybně visícím nad měsíčním povrchem. Odtud budou mít velmi dobrý přehled o celé odvrácené straně Měsíce najednou. Budou moci pohodlně vysílat na povrch Měsíce dálkově ovládané roboty a díky velké vzdálenosti od Měsíce zároveň budou mít nerušené radiové spojení se Zemí. Roboti se budou moci pohybovat po povrchu Měsíce, sbírat vzorky a možná se s nimi také vrátí na mateřskou loď. Taková výprava nemusí být o nic vědecky chudší, než by bylo přímé přistání lidí na Měsíci.

Z technologického hlediska by také šlo o důkladnou prověrku lodi Orion před její možnou cestou do vzdálenějšího kosmu, např. k asteroidům. Tato výprava totiž bude trvat několikanásobně déle než známé výpravy lodí Apollo. Půjde o misi, která bude trvat několik týdnů, loď možná bude v lunárním prostoru pracovat déle než měsíc. Bude to tedy důkladná zatěžkávací zkouška i pro posádku.

Vše závisí na dostatečně výkonné nosné raketě. Pokud bude k dispozici, může L2-Farside Mission odstartovat už v roce 2016.

<object width="610" height="482"><param name="movie" value="https://www.youtube.com/v/iE9vEsKcZLc?fs=1&amp;hl=cs_CZ"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="https://www.youtube.com/v/iE9vEsKcZLc?fs=1&amp;hl=cs_CZ" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="610" height="482"></embed></object>
autor: Pavel Vachtl
Spustit audio