Vojenská policie používala v autech kradenou navigaci

Vojenská policie nakoupila a ve svých sedmi autech používala kradené navigace. Sedm těchto přístrojů do služebních vozů mělo podle informací Radiožurnálu přijít vojenskou policii na téměř půl milionu. Případ vyšetřuje republiková policie a to pro podezření z trestného činu legalizace výnosů z trestné činnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Audi A7 Sportback

Audi A7 Sportback | Foto: Audi

Před několika lety někdo ze skladů v Německu ukradl originální navigace do volkswagenů. O nějaký čas později se pak v duchu rčení „pod svícnem bývá největší tma" ocitly v autech vojenské policie.

Tato armádní složka jich pro své volkswageny koupila sedm, a to podle informací Českého rozhlasu za necelý půlmilion korun. Jedna tak vyšla zhruba na sedmdesát tisíc korun.
Odhalení kradených navigací bylo přitom hlavně dílem náhody.

Pokud by jedna z nich nevypověděla službu, nikdo by ani na nic nepřišel. Každá navigace má své vlastní číslo a při opravě jedné z nich tak z počítačové databáze zjistili, že opravují kus, který byl ukradený. Vojenská policie pak zkontrolovala dalších šest navigací a i ty byly součástí lupu.

Vojenská policie celou věc potvrdila. „Vzhledem ke skutečnosti, že ve věci se jedná o podezření na pachatele stojícího mimo působnost vojenské policie, celý případ šetří Policie České republiky. Vojenská policie na základě dožádání prověřuje pouze určité informace," sdělil mluvčí Vojenské policie Jan Čermák.

Oficiální dealer

Michaela Cvanová z Vojenské policie posléze upřesnila, že tato armádní složka navigace kupovala už jako součást automobilů, tedy jako celek, od oficiálního dealera.

Jan Klíma, mluvčí společnosti Import Volkswagen Group ale podíl tohoto dealera odmítá. Podle něho dodávali vojenské policii jen auta bez navigací a další elektroniky. "Navigaci včetně komplexní vestavby následně namontoval zákazníkem vybraný dodavatel," dodal Klíma.

Celou věc nyní šetří republiková policie. „Kriminalisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření s trestného činu legalizace výnosů z trestné činnosti. V současné době probíhají výslechy zúčastněných osob, dokazování a kriminalisté spolupracují rovněž cestou Interpolu s kolegy ze zahraničí," říká Andrea Zoulová z pražské policejní správy.

Nejvíce by mohl o cestě kradených volkswagenovským navigací ze skladu v Německu až na černý trh do Česka vědět ten, kdo navigace dodal. Tou firmou je Miloš Novotný - Auto Elektro.

Jenže ani Miloš Novotný příliš sdílný nebyl. Řekl jen, že to, jak se k navigacím dostal, už vysvětloval na policii.

Petr Sehnoutka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme